całka nieoznaczona
bluee: Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jako policzyć taką całkę:
∫ex2−4xdx
Próbowałam całkowania przez części i przez podstawianie, ale nic mi nie wychodzi...
23 sty 23:12
ICSP: nieelementarna
23 sty 23:23
Mariusz:
Sprowadź wykładnik do postaci kanonicznej
i wtedy sprowadzasz albo do funkcji błędu albo do funkcji Γ
∫e
(x−2)2−4dx=e
−4∫e
(x−2)2dx
x−2=t
dx=dt
e
−4∫e
t2dt
−t
2=u
du=−2tdt
du=−2
√−udt
| 1 | | √−(x−2)2 | | 1 | |
| e−4 |
| Γ( |
| ,−(x−2)2)+C |
| 2 | | x−2 | | 2 | |
Jeśli wolisz funkcję błędu to spróbuj sama do niej doprowadzić
23 sty 23:57