Rozwiąż nierówność
Bartikooo: cos x+ 2 tg x < 2 + sin x
23 sty 17:09
ite: 1/ zał. istnienia tg(x)
cos(x)+2*tg(x)−2−sin(x) < 0
| | sin(x) | |
cos(x)+2* |
| −2−sin(x) < 0 |
| | cos(x) | |
| | sin(x) | | cos(x) | |
cos(x)+2* |
| −2* |
| −sin(x) < 0 |
| | cos(x) | | cos(x) | |
| | 1 | |
[cos(x)−sin(x)]−2* |
| *[cos(x)−sin(x)] < 0 |
| | cos(x) | |
| | 1 | |
[1−2* |
| ]*[cos(x)−sin(x)] < 0 |
| | cos(x) | |
23 sty 17:43
Bartikooo: a co dalej z rozwiązaniami bo tego w sumie nwm
23 sty 18:38
Bartikooo: wychodzi cos x=0 cox =2 i cos x= sin x
23 sty 18:39
Bartikooo: i pytanie czy wyniki to pi/2 + 2kpi lub −pi/2+ 2kpi oraz pi/4+2kpi i pi/4+2kpi?
23 sty 18:41
Jerzy:
a*b < 0 ⇔ a>0 i b<0 lub a<0 i b > 0
23 sty 18:43
VII: Bede chcial rozwiazac te nierownosc innym sposobem (bedzie bardzo duzo liczenia ) ale to nic
nie szkodzi
Nie skoncze dzisiaj to jutro . Nie ma cisnienia
cosx+2tgx<2+sinx
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x | |
zrobie podstawienie t=tg |
| |
| | 2 | |
| | π | |
jesli robie to podstawienie to wtedy x≠ |
| +kπ ze wzgledu na cosinus |
| | 2 | |
Pytanie .Czy jest na razie dobrze ? Czy musze x podzielic jeszcze przez 2 ?
23 sty 21:33
Jerzy:
Jeżeli w równaniu/nierówności występuje tgx, to cosx ≠ 0
23 sty 23:02
a@b:
Nierówność równoważna
(cosx−2)(cosx− sinx)<0
i dalej już ......... "pestka"
23 sty 23:15
a@b:
i ze względu na tangens cosx≠0
23 sty 23:17
VII: Dobrze . dziekuje .
24 sty 10:34
VII: Chcialem liczyc tak
Ale to by szło sie zaplątać
24 sty 10:56