Kochani prośba o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
Kate : W szeregu stoją osoby: A, B, C, D, E, F, G, H. Na ile sposobów można ustawić te osoby tak,
aby:
a) osoby A , B i C stały obok siebie w podanej kolejności,
b) między osobami A i B były trzy inne osoby?
23 sty 16:36
rom:
a) (A,B,C),D,E,F,G,H
6!
b)A□□□B□□□
4*2!*6!
23 sty 16:47
Kate : dziękuję
23 sty 16:49
Kate: Kochani w tym zadaniu to w punkcie a można ustawić osoby na 6 sposobów a w punkcie b na
48 dobrze to rozumiem?
24 sty 13:15
janek191:
a) 6 ! =1*2*3*4*5*6 =
24 sty 13:34
Kate : pomoże ktoś
24 sty 13:34
janek191:
b) 4*2* 6 ! = 8*720 =
24 sty 13:35
Kate : 720 w punkcie a, a 48 w b nie wiem czy dobrze rozumiem
24 sty 13:36
Kate : ok w a będzie 720 a w b będzie 5760
24 sty 13:38
Kate : czy dobrze ro zrozumiałam?
24 sty 13:39
janek191:
Tak.
24 sty 13:40
Kate : bardzo bardzo dziękuję za pomoc
24 sty 13:41