Policz objętość bryły za pomocą całki podwójnej ograniczonej powierzchniami
Lukasz: Policz objętość bryły za pomocą całki podwójnej ograniczonej powierzchniami z=−1−√x2+y2
x2+y2=2x i płaszczyzna z=0
Mam rysunek, jest to walec który jest ograniczony płaszczyzna z=0 i z dołu paraboloida (nie
wiem czy dokładnie tak się nazywa ta figura przestrzenna, No nie ważne taka lotka w dół
powiedzmy) z=−1−√x2+y2
No i ograniczenia jakie teraz mam dać D? Do tego jeszcze te wsp biegunowe... bo ta bryla jest
przecież ograniczona przez promień walca i wysokość z góry i dołu różnymi funkcjami. Ktoś
podsunie pomysł ? 😥
23 sty 14:50
Lukasz: Myślałem coś nad tym ze jest ona ograniczona przez −1−√x2+y2 ≤ z ≤ 0 i 0≤2cosφ No ale
nie jestem pewien i nie wiem jak zamienić granice z na wsp biegunowe
23 sty 14:53
jc: Zapomnij o całkach. Stożek o nachyleniu tworzącej = 45o przecinamy walcem (x−1)2+y2=1.
Pole = √2 * π.
23 sty 14:54
Lukasz: A do tego zapomniałem ze jedna z ograniczeń musi być wartością a druga jakaś funkcja
23 sty 14:55
Lukasz: @jc muszę całka bo to zadania na egzaminy
23 sty 14:56
Lukasz: Poza tym to nie jest to pole które szukamy chyba


Bo ty chyba policzyłeś „czapkę” tej
paraboloidy choć mogę się mylić
23 sty 14:57
jc: Oj, liczymy objętość. Odbij do góry, będzie ładniej.
x= r cos φ
y =r sin φ
J= r
−π/4 ≤ φ ≤ π/4
0 ≤ r ≤ 2 cos φ
V = ∫dφ ∫ (1+r)r dr
(dopisz odpowiednie granice całkowania)
23 sty 14:59
Lukasz: Prawie tak jak w rozw tylko nie od pi/4 tylko od pi2 do −pi/2 i właściwie to czemu takie
granice ? Nie powinnismy rozpatrywać całki na całym okręgu czyli od 0 do 2pi? I skąd jest(
1+r)
23 sty 15:12
jc:

Dobrze piszesz, od −π/2 do π/2.
0 ≤ r ≤ 2 cos φ
[−π/2, π/2] to największy przedział na którym kosinus jest nieujemny.
1+
√x2+y2 = 1+r
2,
a to r przed dr to jakobian.
23 sty 18:53
Lukasz: Sory, że tak odkopuje, ale teraz pomyślałem że przeciał dla kąta jest zrozumiały jak jest koło
w 1 lub 4 ćwiartce. Wtedy tylko cos jest dodatni. A gdyby był w 2 i 3 ćwiartce, gdzie nie ma
funkcji dodatniej jednocześnie w obu tych ćwiartkach?
26 sty 14:22
Lukasz: + jeszcze 1 pytatnie. Podany przez @jc wzór ∫∫1+
√x2+y2 no to czemu całkujemy po czymś
takim? po 1. wzór na pole to
√1+fx2+fy2 przy czym fx to pochodna czastkowa funkcji
którą całkujemy. A my całkujemy x
2+y
2=2x
no bo to walec jest ograniczony. Poza tym, gdyby nawet było takie równanie jak podał @jc to
przecież taki walec nie jest w ogóle ograniczony przez płaszczyznę z=0
26 sty 14:36
Lukasz: Ok, trochę się pomyliłem, bo liczymy objętość a nie pole, więc cofam zdanie dot. wzoru. Ale
dalej, czemu jest 1+√x2+y2
26 sty 15:01