prawdopodobieństwo
salamandra: Mamy dwie urny z kulami. W pierwszej urnie są trzy kule białe i trzy kule czarne, zaś w drugiej
są cztery kule białe i trzy czarne.
Losujemy jedną kulę z pierwszej urny. Jeżeli jest to kula czarna, to przekładamy ją do drugiej
urny i losujemy z drugiej urny jedną kulę. Jeśli natomiast była to kula biała, to wkładamy ją
z powrotem do urny pierwszej i losujemy z pierwszej urny jedną kulę.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy kulę czarną (za drugim razem)?
| | 1 | |
1−szy przypadek: za pierwszym razem wylosowaliśmy kulę czarną (prawdopodobieństwo |
| ) |
| | 2 | |
| | 1 | |
wtedy prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej z drugiej urny |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Więc prawdopodobieństwo = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
2−gi przypadek: za pierwszym razem wylosowaliśmy kulę białą (prawdopodobieństwo |
| ) |
| | 2 | |
| | 1 | |
wtedy prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej z pierwszej urny |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
więc prawdopodobieństwo |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Dobrze?
23 sty 13:14
janek191:
Wzór na prawdopodobieństwo całkowite.
23 sty 13:17
Jerzy:
Dobrze.
23 sty 13:21
salamandra: Dzięki, a jest to dobrze „formalnie” rozpisane? Niestety wykładowca jest rygorystyczny i na
kolokwium dostanę punkty za: opis konkretnych zdarzeń, wzór z którego otrzymałem rozwiązanie i
obliczenia.
23 sty 13:29