wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f osiagana w podanym przedziale
100DniDoMatury: wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f osiąganą w podanym przedziale:
Zrobiłem tak:
f`(x) = 0 <=> 2x
2−8=0
x
1= 2
x
2= −2
Brakuje mi Maximum, które teoretycznie powinno być w punkcie 1.
23 sty 01:41
23 sty 01:46
100DniDoMatury: Ale skąd to 1, jeśli nigdzie go nie znalazłem?
23 sty 01:47
chichi:
No liczysz wartości na krańcach przedziału..
23 sty 01:49
100DniDoMatury: Ah, w ten sposób. Pomieszałem to z optymalizacją w której liczę znalezione Max i Min w podanym
przedziale. Dzięki!
23 sty 01:51
chichi:
Nie ma za co, miłej nocy
23 sty 02:01