matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 20.4.2019
Zadania
Odp.
2
nick:
Witam, mam problem z następującą nierównością kwadratową: |x
2
+ 2x| > |3x
2
+ x − 1|. Odpowiadając na ewentualne pytania − przerabiałem już przedtem nierówności z wartością
1
Michał:
Czy każda krawędź boczna w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym jest równej długości?
4
a47:
Udowodnić, że 3
n+1
+ 3
n
+ 3
n−1
jest podzielne przez 13 po wyciągnięciu 3
n−1
elegancko wychodzi
5
a47:
a
3
−b
3
podniesione do kwadratu, czy to działa jako (a
3
−b
3
)
2
czyli liczone ze wzoru skróconego mnożenia i da to samo co (a−b)
2
(a
2
+ab+b
2
)
2
, czyli najpierw zamiana a
3
−b
3
i
6
Niewiedza:
Przerabiam właśnie geometrię analityczną i tutaj większość odpowiedzi podawane są w postaci postaci ogólnych równania prostej (Ax + By + C = 0).
1
trup:
Na bokach AB , BC i CA trójkąta ABC wybrano odpowiednio punkty D ,E i F . Wykaż, że okręgi opisane na trójkątach ADF , BED i CF E przecinają się w jednym punkcie.
2
trup:
Nierówność trygonometryczna
3
Nadia:
Suma k początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 3, a suma 2k początkowych wyrazów tego ciągu wynosi 18. Oblicz sumę początkowych wyrazów tego ciągu.
2
kk:
:::rysunek::: Jeżeli mam taki trójkącik i S to punkt przecięcia prostych ae i bd i jest powiedziane że S to
3
Kasia:
Hmm
OLA
: Wyznacz zbiór wartości funkcji
4
[F[OLA]]:
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=log(o podstawie 1/2)[
√
(4−x
2
)/(x
2
+1)
]
3
ola:
Wykaż, że jeśli w ciągu arytmetycznym dla liczby n∊N
+
prawdziwy jest wzór 2S
2
n
= S
4
n
to jest to ciąg stały.
17
Renata z III a:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość wynosi 5, a kąt dwuścienny przy podstawie ma 120 stopni.
1
ola:
Długości boków czworokąta ABCD tworzą ciąg geometryczny, miary kątów tego czworokąta również tworzą ciąg geometryczny i wiadomo, że na tym czworokącie można opisać okrąg i wpisać w niego
10
dambyldor:
246
r=
i r∊C, k≥1
3k+5
Oblicz ile wynosi r
1
aga:
W
1
=0 W
2
<0
0
Milena:
W jaki sposób zdiagonalizować taką macierz?
17
Renata z III a:
Uprzejmie proszę o wskazówkę: Dany jest log przy podstawie 15 z liczby 9 równy m.
3
miks:
Pytanie teoretyczne:
7
ekm:
Udowodnij, że dla dowolnych liczb a,b prawdziwa jest nierówność: a
2
+ab+b
2
(jest większe bądź równe) 3(a+b−1).
1
Olek:
W ostrokątnym trójkącie ABC odcinki AD i CE są wysokościami tego trójkąta. Uzasadnij, że trójkąty
3
kana:
Niech f będzie nieujemną funkcją całkowalną na [a,b]. Uzasadnij, że jeśli zbiór miejsc zerowych funkcji f jest gęsty w [a,b], to ∫
b
a
f(x)dx=0.
8
Corle:
Takie pytanie mam ile to jest
√
144cos
2
4t+64sin
2
4t
?
10
maturzystka:
Dany jest sześcian ABCDEFGH , którego krawędź ma długość 15 . Punkty Q i R dzielą krawędzie HG i FG w stosunku 2 : 1 , to znaczy HQ = FR = 10 . Płaszczyzna AQR
3
mod:
Zbadaj całkowalność w sensie Riemanna funkcji f(x)=x dla x∊[−1,1].
2
qwerty:
Mam pytanie odnośnie pomiajania nawiasu. Kiedy można a kiedy NIE można go pomijać? Mozna go pomijać tylko gdy mam do rozwiązania równanie algebraiczne czy mogę też go pomijać w zwykłym
6
Olka #60;hejka#62;:
Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja f(x)=x
2
−(m−3)x+m−8 ma takie dwa miejsca zerowe że jedno z nich jest liczbą ujemną a drugIe liczbą większą od 3
1
a7 :
:::rysunek::: Wesołych Świąt!
7
Pan Anderson:
Moglibyście mi wyjaśnić kiedy zmienia się znak nierówności na odwrotny przy obliczaniu nierówności?
2
Szymon137:
Jak nauczyć się obliczania kątów? Chodzi mi głównie o zadania zamknięte na maturze gdzie w okręgu trzeba obliczyć jakiś kąt. Próbowałem się nauczyć jakichś regułek z książki i tablic