Nierówność kwadratowa z wartością bezwzględną
nick: Witam, mam problem z następującą nierównością kwadratową: |x2 + 2x| > |3x2 + x − 1|.
Odpowiadając na ewentualne pytania − przerabiałem już przedtem nierówności z wartością
bezwzględną, teraz zajmuję się nierównościami kwadratowymi i nie wiem jak zabrać się za ten
przykład.
Chciałbym wiedzieć jak rozwiązywać tego typu równania inaczej niż z zastosowaniem interpretacji
geometrycznej, z góry dziękuję za pomoc.
20 kwi 23:55
ICSP: Obie strony nierówności są dodatnie − możesz podnieść stronami do kwadratu.
|x|2 = |x2| = x2
Aby sprowadzić do iloczynu wystarczy skorzystać ze wzoru na różnicę kwadratów.
Potem pozostaje rozwiązanie zwykłej nierówności wielomianowej.
21 kwi 00:07
nick: Rzeczywiście, nie pomyślałem o tym. Dziękuję.
21 kwi 00:19
Leszek: Poniewaz obie strony sa dodatnie to : 2x2 −x − 1 < 0
Δ = 9 , x = ( −1/2 , 1 ) oraz uwzglednij przedzialy dla x2 +2x > 0 i 3x2 +x −1 > 0
21 kwi 13:49