pomijanie nawiasu
qwerty: Mam pytanie odnośnie pomiajania nawiasu. Kiedy można a kiedy NIE można go pomijać? Mozna go
pomijać tylko gdy mam do rozwiązania równanie algebraiczne czy mogę też go pomijać w zwykłym
liczeniu np −(5*3) lub ....*(5−3) itd. Chciałbym poznać wszystkie wyjątki z tym związane.
20 kwi 11:40
Jerzy:
a*(5 − 3) = a*5 − a*3 ≠ a*5 − 3
−(5*3) = −5*3
20 kwi 12:09
Adamm:
pomijać go można w przypadku tkzw. łączności i. e.
a*(b*c) = (a*b)*c dla danego działania *
przy czym * to może być dodawanie liczb rzeczywistych, mnożenie ich,
mnożenie macierzy, dodawanie macierzy...
przykładów jest mnóstwo
20 kwi 12:16