Hmm
[F[OLA]]: Wyznacz zbiór wartości funkcji
f(x)=log(o podstawie 1/2)[√(4−x2)/(x2+1)]
z góry dziękuję za odpowiedź
20 kwi 17:55
Jerzy:
Zacznij od dziedziny.
20 kwi 18:04
[F[OLA]]: X€(−2,2) to tam easy, ale reszty nie ogarniam
20 kwi 18:09
Jerzy:
Ustalaj ekstremalne wartości funkcji podpierwiastkowej.
20 kwi 18:29
ZKS:
Może w ten sposób?
| | 4 − x2 | |
log1/2( |
| )1/2 = y |
| | x2 + 1 | |
| | 4 − x2 | | 1 | |
( |
| )1/2 = ( |
| )y |
| | x2 + 1 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
4 − x2 = ( |
| )2yx2 + ( |
| )2y |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
[( |
| )2y + 1]x2 + ( |
| )2y − 4 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Δ = −4[( |
| )2y + 1][( |
| )2y − 4] ≥ 0 |
| | 2 | | 2 | |
2
−2y ≤ 2
2
−2y ≤ 2
y ≥ −1
ZW = [−1 ;
∞).
20 kwi 18:35