Wykaż, że
ola: Długości boków czworokąta ABCD tworzą ciąg geometryczny, miary kątów tego czworokąta również
tworzą ciąg geometryczny i wiadomo, że na tym czworokącie można opisać okrąg i wpisać w niego
okrag. Wykaż, że czworokąt ABCD jest kwadratem.
20 kwi 17:33
xyz:
boki: a, a*q, a*q2, a*q3
ponieważ w czworokąt można wpisać okrąg masz
a+aq2 = aq+aq3
a(1+q2) = aq(1+q2) / a(1+q2)
1 = q
czyli mamy na pewno czworokąt o bokach a,a,a,a
kąty: α, αq, αq2, αq3
ponieważ na czworokącie można opisać okrąg masz
α+αq2 = αq+αq3
α(1+q2) = αq(1+q2)
1 = q
czyli kąty to α,α,α,α
4α=360
α=90
czworokąt ma wszystkie boki równe i wszystkie kąty po 90 st. więc musi być kwadratem
20 kwi 18:06