ile to jest
Corle: Takie pytanie mam ile to jest √144cos24t+64sin24t ?
20 kwi 13:19
mat: √80cos24t+64
20 kwi 13:26
mat: jak liczysz, że uprości się tak że zniknie pierwiastek to nie
20 kwi 13:27
Corle: a jak to wyszło ?
20 kwi 14:03
mat: sin24t=1−cos24t [jedynka trygonometryczna] i rozpisz co pod pierwiastkiem
20 kwi 14:04
Jerzy:
Z jedynki trygonometrycznej.
20 kwi 14:04
Corle: to czemu zostało cos24t?
20 kwi 14:26
mat: 144cos24t+64sin24t=144cos24t+64(1−cos24t)=..
20 kwi 14:27
Mariusz:
Aby pierwiastek się uprościł brakuje podwojonego iloczynu 96sin(8t)
20 kwi 15:03