Dowód
ekm: Udowodnij, że dla dowolnych liczb a,b prawdziwa jest nierówność: a2+ab+b2 (jest większe bądź
równe) 3(a+b−1).
20 kwi 14:41
mat: a=b=0
20 kwi 14:43
mat: | | 1 | |
dla dodatnich też nie, a=b= |
| |
| | 3 | |
20 kwi 14:43
Jerzy:
Dla a = b = 0 jest prawdziwa.
20 kwi 14:46
mat: aaaa źle popatrzyłem, racja
20 kwi 14:49
mat: a2+ab+b2≥3a+3b−3
a2+ab+b2−3a−3b+3≥0
a2+(b−3)a+(b3−3b+3)≥0 −− to jest do pokazania
Patrząc na lewą strone jak na funkcje kwadratową ze względu na <a>, wystarczy pokazać, że
Δ=(b−3)2−4*(b2−3b+3)≤0
Δ=−3(b−1)2, co jest mniejsze lub rowne 0
20 kwi 14:58
ICSP: Dla dowolnych rzeczywistych x , y prawdziwa jest nierówność:
| | y | | 3 | |
x2 + xy +y2 = (x + |
| )2 + |
| y2 ≥ 0 |
| | 2 | | 4 | |
Wystarczy podstawić x = a + 1 , y = b + 1 i rozpisać.
20 kwi 14:59
ICSP: x = a − 1 , y = b − 1.
20 kwi 15:00