.
kana: Niech f będzie nieujemną funkcją całkowalną na [a,b]. Uzasadnij, że jeśli zbiór miejsc zerowych
funkcji f jest gęsty w [a,b], to ∫ba f(x)dx=0.
20 kwi 13:52
mat: Dowód nie wprost, sprowadzi się do tego, że na pewnym przedziale [c,d]⊂[a,b]
funkcja f przyjmuje wartości dodatnie [co jest sprzeczne z gęstością zbioru {x: f(x)=0}
20 kwi 13:57
Adamm:
ale to przecież nieprawda
20 kwi 14:08
Adamm:
chyba że chodzi o całkowalność w sensie Riemanna?
f jest całkowalna ⇔ zbiór jej nieciągłości jest miary 0
a w punktach ciągłości musi być równa 0 z gęstości {x: f(x) = 0} w [a, b]
czyli ∫ab f(x) dx = ∫f jest ciągła 0 dx + ∫f jest nieciągła f(x) dx = 0+0 = 0
20 kwi 14:15