z
a47: a3−b3 podniesione do kwadratu, czy to działa jako (a3−b3)2 czyli liczone ze wzoru
skróconego mnożenia i da to samo co (a−b)2(a2+ab+b2)2, czyli najpierw zamiana a3−b3 i
potem ten iloczyn do kwadratu?
20 kwi 21:13
Leszek: Otrzymasz dokladnie taki sam wynik , ale podnoszac bezposrednio do kwadratu wynik
jest " elegancki "
20 kwi 21:16
dambyldor: 62 to to samo co (2*3)2 −−> 22*32=36
20 kwi 21:17
a47: To jescze ciągnąc to wyrażenie, jeżeli na przykład wiemy, że a3−b3 jest podzielne przez k, to
(a3−b3)2 też musi być podzielne przez k, prawda?
20 kwi 21:20
ABC:
tak , ale odwrotnie nie musi być
20 kwi 21:22
Leszek: x= k*n , x2 = k2* n2 = k*( k*m) , co nalezalo wykazac !
20 kwi 21:23