r
dambyldor: Oblicz ile wynosi r
20 kwi 17:22
Jerzy:
Przecież maż obliczone r.
20 kwi 17:25
Jerzy: *masz
20 kwi 17:25
dambyldor: Według autora zadania, 3k+5 może być równe tylko 2,3,41, bo r jest l. całkowitą, z czego 2 i 3
nie spełniają k≥1. Ja się nie zgadzam.
Dlaczego tylko te 3 liczby? Przecież jeśli 3k+5 jest równe np. 3*41=123 to r=2, k≥1 więc
wszystko gra... ?
20 kwi 17:26
dambyldor: Podam jeszcze ogólne polecenie zadania w razie czego :
Ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym o pierwszym wyrazie równym 123 i różnicy będącej liczbą
całkowitą. Ciąg (bn ) jest określony wzorem bn = a3n , dla n ≥ 1 , oraz wiadomo, że suma
pewnych 2k ≥ 2 początkowych wyrazów ciągu (bn) jest równa sumie 3k początkowych wyrazów
ciągu (an) . Wyznacz wzór ogólny ciągu (bn) .
20 kwi 17:27
Jerzy:
A dla jakigo k , 3k + 5 = 123 ?
20 kwi 17:30
20 kwi 17:31
Jerzy:
k musi być też całkowite
20 kwi 17:32
dambyldor: @Jerzy dlaczego?
20 kwi 17:32
Jerzy:
Z treści zadania...”suma pewnych 2k wyrazów” , więc k jest całkowite i dodatnie.
20 kwi 17:34
dambyldor: No to mogli mi to napisać "k jest całkowite i dodatnie", nic im przecież nie szkodzi, a nie że
ja potem mam jeszcze sprawdzać dla każdego wyliczonego k czy jego 2k będzie całkowite czy
nie...
Dzięki za pomoc.
20 kwi 17:36