Dany jest sześcian ABCDEFGH , którego krawędź ma długość 15 . Punkty Q i R dziel
maturzystka: Dany jest sześcian ABCDEFGH , którego krawędź ma długość 15 . Punkty Q i R dzielą krawędzie HG
i FG w stosunku 2 : 1 , to znaczy HQ = FR = 10 . Płaszczyzna AQR
przecina krawędzie DH i BF odpowiednio w punktach P i S. Oblicz długości odcinków DP i BS .
Proszę bez przedłużania EF i QR, bo szukam innego rozwiązania...
20 kwi 12:14
Maciess: Też mi to rozwiązanie nie pasowało, bo ja na egzaminie raczej bym tego nie zauważył. Zaraz
spróbuje coś wykombinować
20 kwi 13:00
Maciess:

Spróbuje z tego różowego trojkąta obliczyć kąt nachylenia przekroju do podstawy i potem coś
dalej kombinować
20 kwi 13:25
Maciess: No i od razu zakładam, że |DP|=|BS|
20 kwi 13:26
maturzystka: Wiem, że QR = 5√2 i |PS|=|DB|=15√2, nie?
20 kwi 13:55
Maciess: Tak, to raczej oczywiste. Zaraz wróce do tego zadania i próbuje cos dalej wykombinować
20 kwi 14:08
Maciess: Wyliczając wysokość trójkąta QRG opuszczoną na przeciwprostokątną możemy obliczyć długość
odcinka |AI'| i mozemy juz z tego policzyć kąt nachylenia przekroju do podstawy
20 kwi 14:12
Maciess:

Moze ktoś sie pomoze i sprawdzi
| | 5√2 | | 25√2 | |
|AI'| =15√2− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 5√86 | |
|AI| z Pitagorasa = |
| |
| | 2 | |
| | 5√43 | |
cosα= |
| −−− kąt nachylenia przekroju do podstawy |
| | 86 | |
Wyskość trójkąta APS (oznaczam jako x)
| 15√2 | |
| /x=cosα tu nie wiem czy dobrze myśle |
| 2 | |
x=3
√86
| | 15√2 | | 1773 | |
|AS|2=(3√86)2+( |
| )2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1773 | | 1323 | |
|BS|2=|AS|2−|AB|2= |
| −225= |
| |
| | 2 | | 2 | |
no i wynik inny niz w ksiązce. Ktoś powie co robie nie tak? Rachunkowych raczej nie ma bo
liczyłem 2 razy.
20 kwi 15:27
Maciess: Może
Eta albo
Mila pokuszą się o jakieś ciekawe rozwiązanie?
20 kwi 15:37
20 kwi 19:19
Maciess: Czyli se facto tak jak ja (tylko prościej bo ja liczę niepotrzebne cosinusa) i błąd gdzies
muszę mieć. Dziękuję za odpowiedź
20 kwi 19:28