II sposób.
|AC|=15√2
|KC|=2.5√2
|AK|=15√2−2.√2=12.5√2
ΔAKM∼ΔAON
| KM | AK | ||
= | |||
| x | AO |
| 15 | 12.5√2 | ||
= | |||
| x | 7.5√2 |
| 15 | 125 | 15 | 5 | ||||
= | ⇔ | = | |||||
| x | 75 | x | 3 |
odkopuje bo nie rozumiem, skad wiadomo,że punkt P nie jest niżej od punktu S?Np. tak jak na tym
rysunku,wtedy chyba wysokosc trojkata AON(na rysunku Mili) nie opadałaby na punkt przeciecia
przekatnych kwadratu ABCD tylko gdzies blizej wierzcholku A
Obejrzyj jak się rysuje przekroje sześcianu− Cabri− Bronisław Pabich.
https://cabrigeometry.wordpress.com/2013/01/29/przekroje-szescianu/