To jest dla mnie za trudne zad. ostrosłup prawidł. czworokątny...
Renata z III a: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość wynosi 5,
a kąt dwuścienny przy podstawie ma 120 stopni.
Oblicz objętość.
To jest zadanie z matur, za 6 pkt.
To mój ulubiony dział, ale zadanie za trudne.
Bardzo proszę o chociaż plan w punktach.
20 kwi 17:33
xyz: nie rozumiem wyrażenia "kąt dwuścienny przy podstawie"
czy chodzi o kąt między dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi?
bo w ostrosłupie prawidłowym kąt dwuścienny między podstawą i ścianą boczną z całą pewnością
jest ostry
20 kwi 17:47
Jerzy:
Przcinasz bryłe płaszczyzną prostopadłą do krawędzi bocznej i przechodzącą przez przekątną
podstawy.Przekrojem jest trójkąt równoramienny o kącie wierzchołkowym 120.Potem korzystasz z
podobieństwa trójkątów.Próbuj.
20 kwi 17:48
Renata z III a: Do xyz: oczywiście chodzi o kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi.
Jerzy: rysunek mam, ale nie wiem, które trójkąty są podobne. Z proporcją nie miałabym kłopotu,
ale gapię się na rysunek i nie wiem które trójkąty wybrać.
20 kwi 17:52
Jerzy: @xys, treść mętna,ale kąt między podstawą a ścianą nie może być rozwarty.
20 kwi 17:58
Jerzy: @Renata, narysuj przkrój przez wierzchołek i drugą przekątną.
20 kwi 17:59
Renata z III a: Jerzy, no tak, mętnie piszę... To jest kąt między ścianami, tylko tak jakby
na dole narysowany, nie potrafię się wysłowić:(
Jerzy, mam już ten przekrój od wierzchołka zawierający krawędzie boczne i przekątną podstawy.
I które trójkąty są podobne?
20 kwi 18:04
Jerzy:
Zaraz ktoś zrobi ci rysunek.W przekroju dostaniesz dwa położone na sobie trójkąty prostokątne,
gdze krótszą przyprostokątną mniejszego jest bok trójkąta , ktory jest przekrojem bryły (
odcinek prostopadły do krawędzi na tym rysunku).
20 kwi 18:12
Jerzy:
Nie narysuję telefonem
20 kwi 18:15
Xyz: Można bez podobieństwa, ale wtedy jest bardzo dużo liczenia
Też raczej nie narysuję i nie napiszę lewą ręką. Prawą mam złamaną.
20 kwi 18:22
Renata z III a: A ja z kolei nie mogę dołączyć swego rysunku

Zaczekam ile trzeba, nawet do wieczora
20 kwi 18:24
Xyz:
a − krawędź podstawy
b − krawędź boczna
H= 5
h12 = (a/2)2+25
b2 = (a√2/2)2+25
a*h1 = b*h2
(a√2)2 = h22+h22 − 2h2*h2*cos 120
Z tego można wyliczyć a, ale to jest dość koszmarne
20 kwi 18:34
Renata z III a: Przyjmujemy, że h1 to wys. ściany bocznej tak?
I ostatnia linia to tw. cosinusów.
I byłby układ równań z 3 niewiadomymi ?
20 kwi 18:37
Xyz:
A może nie tak bardzo
2a2 =3h22
I będzie
a2*(a2+100)/4 = (a2+50)*2a2/6
Dalej łatwo o ile się nie pomyliłam bo wszystko liczę w pamięci.
Pisać jeszcze nie mogę.
20 kwi 18:42
Xyz:
h1 wysokość ściany bocznej opuszczona na a
h21 wysokość ściany bocznej opuszczona na b
i oczywiście bok tego przekroju
20 kwi 18:44
Renata z III a: Wszystko zapisałam i będę analizowała krok po kroczku. Zad. za 6 pkt są kosmiczne.
Xyz bardzo Ci dziękuję i życzę pogodnego spędzania świąt.
Jesteś wielka
20 kwi 18:50
Xyz: Dobrych świąt 😊
20 kwi 18:56
Mila:

α=120
o,H=5
OE⊥SC
1) w ΔBOE:
|OB|=|OE|
√3, |OC|=|OB|
2)
| | 1 | | 5 | | 5 | |
PΔSOC= |
| |OC|*H= |
| |OC|= |
| *|OE|*√3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Porównanie:
| 5 | | 1 | |
| *|OE|*√3= |
| k*|OE|⇔k=5√3 |
| 2 | | 2 | |
3)
W ΔSOC:
H
2+|OC|
2=k
2
5
2+|OC|
2=(5
√3)
2
|OC|
2=75−25
|OC|=
√50=5
√2
2|OC|=10
√2
4)
===============
20 kwi 19:11