matematykaszkolna.pl
Szybkie pytanie dot. postaci równania Niewiedza: Przerabiam właśnie geometrię analityczną i tutaj większość odpowiedzi podawane są w postaci postaci ogólnych równania prostej (Ax + By + C = 0). Ja odruchowo wszystko zostawiam w postaci kierunkowej (y = ax + b). Stąd moje pytanie: Jeśli nie mam wyraźnie napisane "...i przedstaw w postaci ogólnej równania prostej" to przy zadaniu pokroju "znajdź równanie stycznej do okręgu" i tak dalej mogę sobie wszystko zostawiać w postaci kierunkowej, tak? I drugie pytanie: postać ogólna równania prostej niepowinna zawierać żadnych ułamków, prawda? I jeszcze jedno: wiele zadań tutaj też można przeliczać na inne sposoby, często bez używania tych twierdzeń dot. postaci ogólnej równania prostej i w ogóle samej tej postaci − ale mimo wszystko warto sobie ćwiczyć na tej postaci, tak?
20 kwi 20:54
Leszek: Duzo szybciej i sprawniej wykonyje sie zadania korzystajac z postaci kierunkowej prostych , y =ax +b , a nastepnie ta postac bardzo latwo przeksztalcic do postaci ogolnej : np. y = (2/3)x + 3/5 ⇔ 10x − 15y + 9 = 0
20 kwi 21:00
Niewiedza: Bardzo często właśnie wykonuję zadania w postaci kierunkowej prostej, a Pan Kiełbasa w odpowiedziach prawie zawsze z miejsca przekształca do postaci ogólnej i na niej rozwiązuje. Zastanawiałem się czy jeśli nie przećwiczę sobie tej postaci tak jak Pan Kiełbasa ewidentnie tutaj chce, to czy potem nie będzie mi ciężej
20 kwi 21:04
Mila: Nie będzie. Czasem łatwiej. Jednak nic na siłę nie rób. emotka
20 kwi 21:07
Niewiedza: Dziękuje, to ja wracam do zadanek będąc już teraz spokojnej myśli
20 kwi 21:08
ABC: ale pamiętaj że postać kierunkowa nie obejmuje prostych pionowych emotka
20 kwi 21:08
Mila: Właśnie, zapomniałam o tym napisać emotka
20 kwi 22:16