Szybkie pytanie dot. postaci równania
Niewiedza: Przerabiam właśnie geometrię analityczną i tutaj większość odpowiedzi podawane są w postaci
postaci ogólnych równania prostej (Ax + By + C = 0).
Ja odruchowo wszystko zostawiam w postaci kierunkowej (y = ax + b).
Stąd moje pytanie: Jeśli nie mam wyraźnie napisane "...i przedstaw w postaci ogólnej równania
prostej" to przy zadaniu pokroju "znajdź równanie stycznej do okręgu" i tak dalej mogę sobie
wszystko zostawiać w postaci kierunkowej, tak?
I drugie pytanie: postać ogólna równania prostej niepowinna zawierać żadnych ułamków, prawda?
I jeszcze jedno: wiele zadań tutaj też można przeliczać na inne sposoby, często bez używania
tych twierdzeń dot. postaci ogólnej równania prostej i w ogóle samej tej postaci − ale mimo
wszystko warto sobie ćwiczyć na tej postaci, tak?
20 kwi 20:54
Leszek: Duzo szybciej i sprawniej wykonyje sie zadania korzystajac z postaci kierunkowej
prostych , y =ax +b , a nastepnie ta postac bardzo latwo przeksztalcic do postaci
ogolnej :
np. y = (2/3)x + 3/5 ⇔ 10x − 15y + 9 = 0
20 kwi 21:00
Niewiedza: Bardzo często właśnie wykonuję zadania w postaci kierunkowej prostej, a Pan Kiełbasa w
odpowiedziach prawie zawsze z miejsca przekształca do postaci ogólnej i na niej rozwiązuje.
Zastanawiałem się czy jeśli nie przećwiczę sobie tej postaci tak jak Pan Kiełbasa ewidentnie
tutaj chce, to czy potem nie będzie mi ciężej
20 kwi 21:04
Mila:
Nie będzie. Czasem łatwiej. Jednak nic na siłę nie rób.
20 kwi 21:07
Niewiedza: Dziękuje, to ja wracam do zadanek będąc już teraz spokojnej myśli
20 kwi 21:08
ABC:
ale pamiętaj że postać kierunkowa nie obejmuje prostych pionowych
20 kwi 21:08
Mila:
Właśnie, zapomniałam o tym napisać
20 kwi 22:16