Proszę o podpowiedź, logarytmy, liceum.
Renata z III a: Uprzejmie proszę o wskazówkę:
Dany jest log przy podstawie 15 z liczby 9 równy m.
Należy wykazać, że log przy podstawie 9 z liczby 125 równy jest (6−3m):2m.
Siedzę i siedzę i nic mi nie wychodzi:(
20 kwi 15:37
iteRacj@:
| | 1 | |
log15 9 = m ⇒ log9 15 = |
| |
| | m | |
| | 1 | |
log9 (3*5) = log9 3 +log9 5 = |
| + log9 5 |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| +log9 5 = |
| ⇒ log9 5 = |
| − |
| |
| 2 | | m | | m | | 2 | |
log
9 125 = log
9 5
3 = 3*log
9 5 = ...
20 kwi 15:49
Renata z III a: Dziękuję.
Tylko nie rozumiem − druga linia od dołu:
jest 1/2 dodać log9 5 i to się równa = 1/m
20 kwi 16:09
Renata z III a:
20 kwi 16:16
Jerzy:
A rozumiesz drugą linijkę ?
20 kwi 16:25
Renata z III a: Mam w niej dodawanie i nie rozumiem, dlaczego z tej sumy wyszło 1/m.
Tego początku właśnie nie rozumiem:(
20 kwi 16:31
Jerzy:
Pytam o drugą od góry.
20 kwi 16:49
Renata z III a: Druga od góry jest prosta, tylko ta trzecia ciemna dla mnie jak noc..
20 kwi 16:53
Jerzy:
| | 1 | |
Przecież log915 = |
| i czego tu nie rozumiesz ? |
| | m | |
20 kwi 16:58
Renata z III a: Jerzy, ale w 3 linijce nie jest log z 15 tylko z 5.
1/m to log z 15. Więc chyba tamten kolega się w 3 linijce pomylił?
20 kwi 17:03
Jerzy: Nic się nie pomyliła. log915 = log9(3*5) = log93 + log95
20 kwi 17:06
Jerzy:
I teraz ta prawa strona wyżej jest równa 1/m
20 kwi 17:08
Jerzy:
I tak się zaczyna trzecia linijka.
20 kwi 17:08
Renata z III a: On−ona to troszkę tak rozpisała, że mnie to zmyliło.
Ok, ale skąd się wzięło na końcu 3 linijki 1/m − 1/2 ?
20 kwi 17:09
Jerzy:
1/2 + a = b ⇔ a = b − 1/2 , to szkoła podstawowa.
20 kwi 17:17
Renata z III a: Aaaa, no tak, nie lubię

kiedy równanie jest prowadzone po poziomie.
Jerzy, to ja sobie teraz to w pionie rozpiszę i się zgłoszę za jakieś 10 min, bo jeszcze nie
wiem,
czy wpadnę na to jak dokończyć to zadanie.
Tymczasem bardzo Ci dziękuję za czas i pomoc dla mnie.
20 kwi 17:20
Renata z III a: Jureczku, wszystko jasne. Bez problemu dokończyłam to zadanie.
Bardzo Ci dziękuję
20 kwi 17:25
Jerzy:
Powodzenia
20 kwi 17:26