matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 1.5.2021
Zadania
Odp.
4
anna:
największa piramida egipska w piramida Cheopsa w momencie miała prawie 150m wysokości jej podstawą jest kwadrat o boku 230 m maciek chce zbudować model tej piramidy
2
krupnik:
Oblicz, ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych, w zapisie których nie występuje zero, jest
4
Varx:
Czy jeżeli jest kąt dwuścienny w ostrosłupie uznajmy czworokątnym prawidłowym to czy wysokość
4
krupnik:
Ze zbioru liczb 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15 losujemy bez zwracania dwa razy po jednej liczbie. Wylosowane liczby tworzą parę (a,b), gdzie a jest wynikiem pierwszego losowania, b
2
Legend of whitesnake :
Określic wszystkie izometrie przeksztalcające litere A na siebie Wykonac to samo zadanie dla pozostalych liter alfabetu łacińskiego
6
Legend of whitesnake :
Para wkladek do butów leży na stoliku Wykazać ze istnieje izometria plaszczyzny stolika na siebie przeksztalcajaca jedna z tych
3
Legend of whitesnake :
Ile osi symetrii posiadaja cyfry 0 i 8 ? Wedlug mnie posiadaja po 2 osie symetrii
5
Legend of whitesnake :
Dane są dwie proste z których żadna nie jest osią symetrii drugiej Na jednej z prostych obieramy dwa punkty M i N
0
Legend of whitesnake :
Obrac dowolnie pięciokat ABCDE i przekształcic go symetrycznie wzgledem prostej l przechodzącej
7
Legend of whitesnake :
Figura F jest suma prostej l i dwoch punktow A i B
2
HGH:
Czy każda macierz A ∊ C
4x4
spełniająca warunek: rank(A + I) = rank(A − I) = 2
1
krupnik:
Czy ten wzór jest w tablicach? I w ogole skad on sie bierze? https://szaloneliczby.pl/liczba-przekatnych-siedmiokata-foremnego-jest-rowna/
9
anonim123:
Jak obliczyć macierz dopełnień z przykładu 5
https://zapodaj.net/4fb92a12163a5.jpg.html
Tutaj są odpowiedzi mi wychodzi 1 zamiast −1
7
wojko:
Jeżeli P(X=0)=P(X=−1)=0,5, to: a)EX
2
=0,5
3
wojko:
jeżeli P(X=0)=P(X=−1)=0,5, to a)EX=−1
5
anonim123:
Witam. Mam problem z macierzami nie wychodzi mi po sprawdzeniu prawidłowy wynik. https://zapodaj.net/a1d5686d9ddf2.jpg.html
7
Aisser:
Wprowadzając współrzędne biegunowe policzyć podane całki podwójne
14
Marysia:
Na czworokącie wypukłym ABCD można opisać okrąg. Wiadomo, że IABI = IBCI, IADI = 2
√
3
, IDCI = 3 −
√
3
3
jk:
wykaz ze dla dowolnych liczb rzeczywistych x>1 i y>1 zachodzi nierownosc √log(x) + √log(y) ≤ √log(xy)2
7
paralelizm:
Rozwiąż równanie: sin
3
(x) + sin(x)*cos
(
2x) − 2cos
3
(x) = 0
6
gorgonek:
Cześć. Mam pewien problem z liczebnością relacji zwrotnych i przechodnich (zbiór pusty).
6
Kamila:
1
Oblicz sin
3
α+cos
3
α, wiedząc, że sinα+cosα=
4