proszę o rozwiązanie
anna: największa piramida egipska w piramida Cheopsa w momencie miała prawie 150m wysokości
jej podstawą jest kwadrat o boku 230 m maciek chce zbudować model tej piramidy
| | kg | |
w skali 1 : 1000 ze styropianu o gęstości 20 |
| |
| | m3 | |
oblicz masę modelu
wynik to 5,29 dag
1 maj 22:53
Legend of whitesnake : V=m *ϱ
Musisz obliczyc objetosc modelu
1 maj 22:56
a7:

150 m=15000cm w skali 1:1000 to będzie 15 cm
230 m=23000cm w skali 1:1000 to będzie 23 cm
V
PIRAMIDY=1/3*P
p*H=
13*15*23=115 (cm
3)
m=ϱ*V m=20kg/m
3*115cm
3=20000g/1000000cm
3*115cm
3=1/50g*115=2,3g
1 maj 23:28
Legend of whitesnake : V piramidy troche zle policzne
1 maj 23:34
Filip: Warto dodać, że piramida Cheopsa na zdjęciach robi wrażenie, jednak na żywo już rozczarowuje (w
negatywnym znaczeniu)
1 maj 23:35
a7: m=52,9g
2 maj 08:15
anna: dziękuję bardzo
2 maj 09:54
daras: jakbys miał 4klat to też bys się posypał
2 maj 14:58
Legend of Fuyao: Przecież jest pewnie wpisana na listę zabytów UNESCO
Jednak pieniądze zamiast na ochronę zabytków ida na wspieranie rządowych reżimów i
niepotrzebne wojny typu Irak Libia
2 maj 15:07