algebra
HGH: Czy każda macierz A ∊ C
4x4 spełniająca warunek:
rank(A + I) = rank(A − I) = 2
jest diagonizowalna? Odpowiedz uzasadnij, przypadku pozytywnej odp, wyznacz A
2020 zadanie z
jednego z egzaminów z Algebry z poprzednich lat. Mnie zagieło totalnie nie mam pomysłu, może
ktoś rozwiać? Czy to jest trudne zadanie

?
1 maj 19:41
HGH: podbijam
1 maj 23:21
Adamm:
To znaczy że istnieją liniowo niezależne x, y że Ax = −x, Ay = −y.
Podobnie z plusami.
Itd.
1 maj 23:37
HGH: moglbys rozjasnic?
2 maj 16:31
jc: Podobnie z plusami....
Istnieją liniowo niezależne u, v że Au = u, Av = v.
Wektory x, y, u, w są liniowo niezależne, tworzą więc bazę.
Poza tym są wektorami własnymi A z wartościami własnymi ±1.
Dlatego A2020 =I.
2 maj 17:09