kombinatoryka
krupnik: Ze zbioru liczb 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15 losujemy bez zwracania dwa razy po jednej
liczbie. Wylosowane liczby tworzą parę (a,b), gdzie a jest wynikiem pierwszego losowania, b
jest wynikiem drugiego losowania. Oblicz, ile jest wszystkich par (a,b) takich, że iloczyn
a⋅b jest liczbą parzystą.
No i ja to zrobiłam tak:
iloczyn będzie parzysty wtedy kiedy albo dwie liczby będą parzyste, albo chociaż jedna.
Mamy 7 liczb parzystych i 8 nieparzystych
A więc 1. przypadek (2 liczby parzyste) −−> 7*7 = 49 przypadków
2. przypadek (1 jedna parzysta) −−−> 7*8=56 przypadków
Dodaję te dwa przypadki i wychodzi 105, a powinno 154, gdzie jest błąd w MOIM rozumowaniu?
1 maj 21:30
ite:
1/ losujemy bez zwracania
2/ wylosowane liczby tworzą parę uporządkowaną (a,b) → kolejność ma znaczenie
1 maj 22:10
Saizou :
Losujemy bez zwracania, dlatego
1) 7*6 = 42
Kolejność ma znaczenie, zatem układ
2a) parzysty, nieparzysty → 7*8 = 56
2b) nieparzysty, parzysty → 8*7 = 56
Razem: 42+56+56 = 154
1 maj 22:10
Mila:
|Ω|= 15*14=210
A− iloczyn wylosowanych liczb jest liczbą parzystą
A'− iloczyn wylosowanych liczb jest liczbą nieparzystą
{1,3,5,7,9,11,13,15}
|A'|=8*7=56
|A|=210−56=154
1 maj 22:15
krupnik: Dziekuje
1 maj 22:31