Wprowadzając współrzędne biegunowe obliczyć podane całki podwójne
Aisser: Wprowadzając współrzędne biegunowe policzyć podane całki podwójne
Witam mam problem z wyliczeniem tej oto całki:
∬xdxdy, gdzie obszar D jest ograniczony krzywymi:
x2+(y−1)2=1, y=x, (x≥y).
W odpowiedziach wynik jest 1/6
Z góry dziękuję za pomoc
1 maj 15:16
Filip:
x
2 + (y − 1)
2 <= 1;
x
2 + y
2 <= 2y;
r
2 <= 2rsinφ;
r <= 2sinφ;
Obszar D prezentuje się następująco:
0 <= r <= 2sinφ;
Liczysz taką całkę:
∫
0pi/4(∫
02sinxr
2cosx dr) dx
1 maj 15:38
Filip: i zauważ, że wynik to będzie 0.17 (zaokrąglając do dwóch cyfr znaczących);
1 maj 15:40
Filip: tam w całce zamiast x powinno być φ;
1 maj 15:43
Aisser: Dzięki wielkie, sam bym w życiu nie wpadł na to,
jeszcze mam jedno pytanie wiadomo, że x2+(y−1)2<=1,
ponieważ badamy obszar wewnątrz okregu?
Czy z czegoś innego się to bierze?
1 maj 15:44
jc:
x=r cos β
y=r sin β
x
2+y
2≤2y
r ≤ 2 sin β
0 ≤ β ≤ π/4
| | r3 | |
∫0π/4 dβ ∫02 sin β r cos β r dr = ∫0π/4 [ |
| ]02 sin β cos β dβ |
| | 3 | |
| | 8 | | 2 | | 1 | |
= |
| ∫0π/4 sin3β cos β dβ = |
| [sin4β} ]0π/4= |
| |
| | 3 | | 3 | | 6 | |
1 maj 15:45
jc: Aisser
To niechlujstwo autora zadania. Obszar powinien być określony nierównościami:
x2 + (y−1)2 ≤ 1
x ≥ y
1 maj 15:47
Aisser: Dzięki, właśnie coś mi nie pasowało z tym przykładem
1 maj 15:48