Na czworokącie wypukłym ABCD można opisać okrąg.
Marysia: Na czworokącie wypukłym ABCD można opisać okrąg.
Wiadomo, że IABI = IBCI, IADI = 2√3, IDCI = 3 − √3
oraz przekątna IACI = 3√2. Oblicz pole tego czworokąta.
1 maj 14:17
Legend of whitesnake :

W trójkącie ADC z tw cosinusow oblicz kąt α
W warunku opisania na czworokącie okregu wylicz kąt ABC= 180
o−α
Trójkąt ABC jest rownoramienny wiec zastanow sie jak obliczyc dlugosc boku AB czy BC
Pole czworokata ABCD = pole ΔADC+pole ΔABC
1 maj 15:12
πesio:

1/ z tw. cosinusów w ΔADC
| | (2√3)2+(3−√3)2−(3√2)2 | | 1 | |
cosδ= |
| =...... = − |
| |
| | 2*2√3*(3−√3) | | 2 | |
zatem δ= 120
o to β= 60
o ( sama odpowiedz dlaczego?)
więc ΔABC jest równoboczny o boku a= 3
√2
P(ABCD)= P(ΔADC) +P(ΔABC)=..........
teraz sama dokończ obliczenia
1 maj 15:19
πesio:
@ "Legendy..."
|AC|≠ 2R
W zadaniach nie należy wprowadzać mylnego rysunku !
1 maj 15:21
Legend of whitesnake : Proszę napisać co jest błedne ?
narysowałem zgodnie z treścia
AB=BC i AD>CD
Na początku zadania nie wiem ze ΔABC jest rownoboczny to wiem tylko ze jest rownoramienny
To wychodzi z obliczen .No chyba że się myle . j
Jesli tak to przepraszam
1 maj 15:27
Legend of whitesnake : Dobrze . Już widzę . Wiem o co chodzi
Tak masz rację . Przyznaję mój bład .
1 maj 15:30
πesio:
Spokojnie, wyluzuj

W treści nie jest napisane,że odcinek AC jest średnicą! ( a na Twoim rys. jest
1 maj 15:31
Legend of whitesnake : Po prostu nie pomyślałem . Samo sie tak jakos narysowało
1 maj 15:33
Podróba podróby 6-latka:
1 maj 15:35
Legend of whitesnake : Oglądałem kiedyś chiński serial o tym samym tytule i tak jakoś mnie się przypomniał
1 maj 15:39
πesio:
Powtarzam 10000000000 razy,że:
poprawny rysunek,to połowa sukcesu do rozwiązania zadania!
1 maj 15:39
Legend of whitesnake : Wiem
πesio 
Wybacz staremu . Potrafisz , możesz?
1 maj 15:40
Marysia: Dziękuje
1 maj 16:07
πesio:
@ Marysia
Dokończyłaś?
1 maj 16:11
Legend of whitesnake : | | a2*√3 | | 18√3 | | 9√3 | |
P(ΔABC)= |
| = |
| = |
| [j2] gdzie a=3√2 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
P(ΔADC)= |
| *|AD|*|CD|*sin120o gdzie |AD|=2√3 |CD|=3−√3 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 6(3−√3 | | 3(3−√3 | |
PΔ(ADC)= |
| *2√3*(3−√3)*√3= |
| *2√3*√3*(3−√3)= |
| = |
| = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 9√3 | | 9−3√3 | | 6√3+9 | |
P(ABCD)= |
| + |
| = |
| [j2] . |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
1 maj 20:11