Rozwiąż równanie dla x ∊ <-π, 2π>
paralelizm: Rozwiąż równanie: sin3(x) + sin(x)*cos(2x) − 2cos3(x) = 0
1 maj 12:23
1 maj 12:24
ICSP: lub bardziej schematycznie:
Rozważasz przypadki gdy
1o cosx = 0
2o cosx ≠ 0
W drugim dzielisz przez cos3x i podstawiasz t = tgx
1 maj 12:25
Filip:
sin3x + sinxcos(2x) − 2cos3x = 0;
sin3x + sinxcos2x − sin3x − 2cos3x = 0;
cos2x(sinx − 2cosx) = 0;
cosx = 0 v sinx = 2cosx
1 maj 12:26
Filip: no fajnei iscp, ale to co podeslales to nie jest to rownanie, bo tam masz 2, a tutaj cos(2x)
1 maj 12:27
paralelizm: Sory mój błąd powinno być: sin3(x) + sin(x)*cos2(x) − 2cos3(x) = 0
1 maj 12:30
paralelizm: Ok wyszło mi tak jak ICSP podał w swoim rozwiązaniu, ale czy ktoś mógłby mi jeszcze raz
wytłumaczyć dlaczego 1 + cos2(x) + sin(x)cos(x) jest sprzeczne?
1 maj 12:37
ICSP: 1 + cos
2x ≥ 1
| | 1 | |
Jeśli od liczby większej od 1 odejmiemy liczbę większa od − |
| to 0 nigdy nie otrzymamy. |
| | 2 | |
1 maj 12:42