Trygonometria
Kamila: | | 1 | |
Oblicz sin3α+cos3α, wiedząc, że sinα+cosα= |
| |
| | 4 | |
1 maj 09:59
wredulus_pospolitus:
ze wzoru skróconego mnożenia wiemy, że:
a
3 + b
3 = (a+b)(a
2 − a*b + b
2)
więc mamy:
sin
3a + cos
3a = (sina + cosa)( sin
2a − sinacosa + cos
2a)
i teraz:
sina + cosa <−−− jest nam znane
sin
2a + cos
2a <−−−− też jest nam znane
sina*cosa <−−− a to za chwilę wyznaczymy:
(sina + cosa)
2 = (1/4)
2 −−−> sin
2a + 2sina*cosa + cos
2a = 1/16 −−−> sina*cosa =

podstawiasz i gotowe
1 maj 10:22
Filip: poprawnie.
1 maj 10:31
Legend of whitesnake : Natomiast jeśli chciałbym skorzystać z tego wzoru
a3+b3= (a+b)3−3ab(a+b) to jak stąd wyznaczyć iloczyn a*b?
1 maj 12:07
Filip: normalnie
| | 1 | | 3 | |
sin3α + cos3α = (sinα + cosα)3 − 3sinαcosα(sinα + cosα) = |
| − |
| sinαcosα |
| | 64 | | 4 | |
wyznaczasz sinαcosα:
1 maj 12:23
ICSP:
| | a3 + b3 − (a+b)3 | |
ab = |
| |
| | 3(a+b) | |
1 maj 12:26
Legend of whitesnake : Więc i tak muszę skorzystac (a+b)2 zeby wyliczyc sinα*cosα
Dziękuje .
ICSP chodzilo mi o ten iloczyn w konteście tego zadania .Rónież dziękuje
1 maj 12:35