matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 5.12.2021
Zadania
Odp.
17
Julek45:
Cześć, podpowie ktoś jak zabrać się do tego zadania? Nie mam żadnego punktu zaczepienia.
5
lula:
1+1 = 2 1+2 = 4
3
Paris:
Witam, mam problem z zauważeniem jak dzieję się jedno przejście w równaniu trygonometrycznym Otóż chodzi mi o:
5
noifAJNO:
Dobry wieczór, mam problem z zadaniem w którym mam dowieść, że lewa strona równa się prawej.
3
Cuber:
Witam. Czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi to przejście? Nie rozumiem jak to wyszło, a nauczycielka tak to zapisała:
5
Maja:
Rzucamy sześcioma kostkami do gry. Jaki jest prawdopodobieństwo, że wyrzuciliśmy co najmniej dwie „szóstki”, jeśli wiemy, że wyrzuciliśmy co najmniej jedną „szóstkę”?
15
a7:
możliwe wyniki 14 15 24 25 34 35 44 45
3
Krysia :
Zadanie jest takie: wyznacza wszystkie wartości parametru m dla których równanie x
2
+2x+
1
4
log
2
(m+1)=0 ma dwa różne rozwiązania dodatnie.
2
Tomasz:
Jak rozwiązać równanie: x*ln(x) = 1
11
zzz:
Obliczając granice jednostronne sprawdź czy istnieje granica:
sin x
lim
x→0
+
|x|
W obu wychodzi mi 0 a w odpowiedzi jest że granica nie istnieje. Pomocy
6
xxx:
chodzi o liczbę dzie m jest liczbą całkowitą Czy może mi ktoś napisać czy jest to zrobione prawidłowo ponieważ wychodzi dziwny wynik
0
Kasiaa:
Funkcja mierzalna o wartościach rzeczywistych – to funkcja, której przeciwobraz dowolnego zbioru borelowskiego jest mierzalny.
3
adpadoa:
Sprawdź czy trójkąt o bokach 2; 4; 2√3 jest podobny do trójkąta prostokątnego o kącie 60 stopni i najdłuższym boku równym 8√3/3, jeśli tak podaj skalę podobieństwa. Nie zapomnij uzasadnić
4
Izabela:
Podaj przykład takich ciągów rosnących a
n
i b
n
, że ciąg c
n
określony za pomocą wzoru
a
n
c
n
=
jest:
b
n
2
Ada:
Proszę pomocy, jeśli ktoś mógłby mi to wytłumaczyć
1
pizzafreak :
Z dwóch podobnych trójkątów prostokątnych o skali podobieństwa 2 zbudowano trapez ABCD. Oblicz
2
Bonitek:
W kwadracie ABCD punkty e i f nalezą odpowiednio do boków DC i BC oraz odcinki AE i AF dzielą
12
zamyślony:
Znaleźć najmniejszą liczbę naturalną k, taką że:
2
lis124:
Witam, pomoże ktoś rozwiązać to zadanie?
1
Damian:
Oblicz asymptoty funkji: (lmx)/x
10
kochammatematyke123:
Na czworokącie wypukłym ABCD można opisać okrąg. Przekątne AC i BD przecinają się w punkcie P pod kątem prostym. Wiedząc, że |AP|=15 cm, |PC|=6 cm oraz |PD|=8 cm, oblicz:
14
Nie ogarniam:
Znaleźć ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności dla następujących funkcji: a) 𝑓(x)= x
2
−4ln(x+2)
1
m4rrios:
Ile wynosi
√
(x)
2
?
2
dede:
π
mam równania cos5xtg(6IxI)+sin5x=0 w przedziale <−2π,
>
2
π
kπ
x≠
+
k∊Z
12
6
30
Karolina:
Nowy Rok obchodzony jest w Chinach w różnych dniach. Który rok trwał dłużej − rok Królika czy Smoka? Zapisz wszystkie obliczenia.
2
Stefan:
Jak policzyć granicę funkcji w tych dwóch przykładach? Lim 2
5−1/x
3