granice
zzz: Obliczając granice jednostronne sprawdź czy istnieje granica:
W obu wychodzi mi 0 a w odpowiedzi jest że granica nie istnieje. Pomocy
5 gru 18:33
chichi:
A to ciekawe, wg mnie granice lewostronna to −1, a prawostronna zaś 1
5 gru 18:38
chichi:
| | sin(x) | | sin(x) | |
lim |
| = lim |
| = − 1 |
| | |x| | | −x | |
x→0
− x→0
−
| | sin(x) | | sin(x) | |
lim |
| = lim |
| = 1 |
| | |x| | | x | |
x→0
+ x→0
+
5 gru 18:43
zzz: Czemu takie granice wychodzą?
W sensie wiem że
Ale czemu taka jest dla x→0
+ i czemu dla x→0
− = −1 ?
5 gru 18:49
Sushi:
W mianowniku masz wartość bezwględną
5 gru 18:57
zzz: Czyli moge wyciagnac − z mianownika przed całość?
A limx→−1+ sgn[x(1−x2)] ? = sgn(−1+ * 0+ * 2) = sgn(0+) = 1? − czy to jest
dobrze?
5 gru 19:09
Sushi:
Po co tak kombinować, masz o 18:43 rozwiązanie
5 gru 19:14
zzz: Jak kombinować?
5 gru 19:15
Sushi:
Z sgn
5 gru 19:18
zzz: To inny przykład
5 gru 19:19
Sushi:
Narysuj wykres tej funkcji
5 gru 19:25
zzz: Wiem jak wygląda ta funkcja, ale chodzi mi o to czy liczba ujemna * 0+ daje 0−
i czy liczba ujemna * 0− daje 0+
5 gru 19:27