matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
równanie
Tomasz:
Jak rozwiązać równanie: x*ln(x) = 1
5 gru 19:24
a7:
ln(x)
=
1/x
5 gru 20:46
a7:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=x*ln%28x%29+%3D+1
5 gru 20:46
Damian#UDM:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_W_Lamberta
może to tutaj się przyda
6 gru 08:35
Damian#UDM:
Oczywiście najprościej jest podzielić równanie przez x, dla x≠0 i wtedy narysować dwa wykresy, tak jak zrobił to a7
6 gru 08:42