Zadanie
Krysia : Zadanie jest takie: wyznacza wszystkie wartości parametru m dla których równanie
x2+2x+14log2(m+1)=0 ma dwa różne rozwiązania dodatnie.
Wyszło mi z warunku ze x1+x2=−2, a musi być większe od 0, to co nie ma takich m? Pozdrawiam
5 gru 19:29
Sushi:
Może gdzieś był minus przy x2 ?
5 gru 19:36
Kajjka: Nie wszystko jest dobrze przepisane i w takiej formie ma być. Proszę odpowiedzieć na moje
pytanie. Pozdrawiam
5 gru 19:41
chichi:
| | 1 | |
Niech f(x) = x2+2x+ |
| log2(m+1), zauważmy wówczas, że zbiór wierzchołków parabol będących |
| | 4 | |
wykresami funkcji f dla różnych wartości parametru 'm', to zbiór tych punktów w układzie
współrzędnych, których odcięta jest równa −1, wniosek?
5 gru 20:22