Kombinatoryk drzewko - zadanie z kulami.
niunie2k: W pierwszej urnie znajdują się kule ponumerowane { 1,2,3,4 }, w drugiej kule z
numerami ( 4,5 ).
Losujemy z urny pierwszej jedną kulę i zapisujemy jej numer , następnie z drugiej
losujemy drugą kulę
zapisując jej numer. W ten sposób utworzymy liczbę dwucyfrową.
5 gru 20:33
chichi:
Mhm i co dalej?
5 gru 20:35
niunie2k: Oj przepraszam, nie zapisało się.
5 gru 20:36
niunie2k: Podaj wartości. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia , że iloczyn cyfr
liczby dwucyfrowej jest podzielny przez 4.
Wartości prawdopodobieństwa zapisujemy w postaci ułamków dziesiętnych.
5 gru 20:36
chichi:
Ω = {14, 15, 24, 25, 34, 35, 44, 45}
Wybierz te liczby które spełniają warunek podzielności przez 4, liczby te stworzą zbiór A,
wówczas:
5 gru 20:42
a7: możliwe wyniki
14 15 24 25 34 35 44 45
mozliwe wyniki sprzyjające
14 24 34 44 45
odp P(A)=5/8=0,625
5 gru 20:42
chichi:
Mówiąc, że wybierz te liczby które spełniają warunek podzielności przez 4, miałem na myśli że
iloczyn ich cyfr jest podzielny przez 4, a nie w sensie liczba, źle napisałem
5 gru 20:45
niunie2k:
5 gru 20:48
niunie2k: a w jaki sposób mam uzupelnić takie drzewko?
5 gru 20:48
Sushi:
Jak masz 4 liczby, to jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania każdej z nich ?
5 gru 20:56
niunie2k: 25% czyli 1/4
5 gru 21:02
niunie2k: Tak?
5 gru 21:02
a7: tak
5 gru 21:02
Sushi:
To masz już literki „a,b,c,d”
5 gru 21:03
niunie2k: e,f itd to 1/2?
5 gru 21:18
Sushi:
Tak
5 gru 21:25