Kalendarz
Karolina: Nowy Rok obchodzony jest w Chinach w różnych dniach. Który rok trwał dłużej − rok Królika czy
Smoka? Zapisz wszystkie obliczenia.
23 I 2012 − 9 II 2013 rok Smoka
3 II 2011 − 22 I 2012 rok Królika
Czy moje obliczenia są całkowicie poprawne?
Rok Smoka:
23.01.12 r. − 23.01.13 r. (+366 dni)
23.01.13 r. − 09.02.13 r. (+17 dni)
Rok Smoka trwał: 366 dni + 17 dni + 1 dzień = 384 dni
Rok Królika:
03.02.11 r. − 03.02.2012 r. (+365 dni)
03.02.12 r. − 22.01.12 r. (−12 dni)
Rok Królika trwał: 365 dni − 12 dni + 1 dzień = 354 dni
Z góry bardzo dziękuję.
5 gru 10:42
a7: znalazłam w necie inne daty, czy na pewno te daty były w treści zadania?
5 gru 14:47
a7: m.innymi czy rok królika się kończy w styczniu?
5 gru 14:49
PW: A u nas zawsze 1 stycznia, pełen rok to dni od 1 stycznia do 31 grudnia (wliczamy oba te dni −
początkowy i końcowy)
Daje to rok o długości 365 dni lub 366, zależnie od liczby dni w lutym.
Jak rozumieć zapis
03.02.2011 − 03.02.2012 (+365 dni)?
5 gru 14:57
5 gru 15:53
Karolina: PW, (+365 dni) to tylko taki mój skrót myślowy, że tyle dni mija w tym okresie. W końcowych
obliczeniach dodaję jeden dzień, aby nie obliczyć ile dni minie w tym okresie, ale aby
obliczyć to, ile dni trwał ten okres.
5 gru 15:55
a7: Rok Królika
365−31−2=332 (365 dni roku 2011 minus 31 stycznia 2011 minus 2 dni lutego)
+22 dni stycznia 2012
__________
354
Rok Smoka
366−22=344 (366 dni roku 2012 minus 22 dni stycznia 2012)
+ 31 (styczeń 2013)
+9 (luty 2013)
_______________
383
(?)
5 gru 16:22
PW: Karolino, wpis z 15:55 to nie "skrót myślowy". lecz bełkot, który nikogo nie przekona,
zwłaszcza to dodawanie 1 dnia.
Wywód nauczycielki powinien być klarowny, bo potem uczniowie piszą "ta nasza ******* nic nie
umie wytłumaczyć".
5 gru 16:57
Karolina: PW, jeszcze daleko mi do zawodu nauczyciela, ale dziękuję za miłe słowa
5 gru 19:09
Karolina: Wydaje mi się, że w roku Smoka pomylił się Pan w obliczeniach i powinno być 344+31+9=384 dni
5 gru 19:18
Sushi:
W zadanie nie kazali liczyć ile dni ma każdy rok. Wystarczy zauważyć, ze jeden ma ma więcej niż
12 miesięcy, a drugi mniej.
5 gru 19:28
daras: Kiedyś NY zaczynał się1 kwietnia = foolish day!
5 gru 19:31
daras: a w Chinach będzie dopiero 1 lutego 2022

nie nasza kultura, starsza nie znaczy lepsza
uczmy się lepiej o kalendarzu juliańskim i gregoriańskim
5 gru 19:34
daras: @
Sushi
PS jadłem dzisiaj
5 gru 19:40
daras: @Karolina twoje obliczenia są poprawne ale zupełnie niepotrzebne
5 gru 19:44
Karolina: Sushi, wiem, chciałam policzyć te dni dla siebie z ciekawości.
5 gru 19:44
Karolina: Daras, wiem, że do pytania zadanego w treści zadania moje obliczenia są niepotrzebne, zrobiłam
je tylko dla siebie jako dodatek.
5 gru 19:45
Karolina: 365−31−2=332 (365 dni roku 2011 minus 31 stycznia 2011 minus 2 dni lutego)
+22 dni stycznia 2012
a7, to fajny sposób i wynik jest poprawny, tylko zastanawiam się, jak wytłumaczyć dlaczego
zabieramy tylko dwa dni lutego, skoro okres roku Królika trwa do 3. lutego?
5 gru 20:12
Karolina: @a7 edit: nasz założony okres do obliczeń trwa do 3. lutego*
5 gru 20:14
a7: myślałam , że od 3. lutego (czyli włączając ten dzień do sumy dni).
5 gru 20:17
a7: to znaczy skoro rok się zaczyna już 3 dnia lutego to to jest pierwszy dzień a dwa poprzednie
odejmujemy
5 gru 20:18
Karolina: Tylko pytanie dlaczego odejmujemy poprzednie dwa dni ale już styczniowe całe 31 dni? Da się tym
sposobem to jakoś dokładnie wytłumaczyć?
5 gru 20:32
a7: no tak: Rok Królika jest od 3. lutego 2011 do 22 stycznia 2012
Rok Królika zaczyna się 3.lutego, więc 3 lutego już liczymy jako pierwszy dzień czyli 1.i 2.
lutego ani styczeń 2011 się nie wlicza
od 365 dni roku 2011 odejmujemy 31 oraz 2 czyli mamy 332 a potem jeszcze doliczamy 22 dni roku
2012
czyli wynik to 354
następnie od 23. stycznia jest Rok Smoka w 2012 mamy 366 dni jako, że jest to rok przestępny
czyli od 366 odejmujemy 22 i mamy 344 i dodajemy 31 dni stycznia następnego roku oraz 9 dni
lutego, które wliczają się do Roku Smoka
(Jak u nas 1.stycznia się zaczyna rok to już pierwszy stycznia jest liczony jako pierwszy dzień
do 31. grudnia włącznie by było)
5 gru 20:40
a7: czy już jest bardziej zrozumiałe?
5 gru 20:53
Sushi:
Robi się z tego telenowela
5 gru 20:54
a7: 
"forum, forum jest nowelą, której nigdy nie masz dosyć..."
5 gru 20:55
a7: (to chyba na bazie motywu do jednej ze starszych polskich telenoweli "Klan")
5 gru 20:59
Karolina: a7 bardzo dziękuję, jest już zrozumiałe. Przepraszam również za zbyt trywialne pytania, które
zdarza mi się zapewne zadawać na tym forum.
5 gru 21:05
a7: ja nie widze problemu, cieszę się, że już rozumiesz, a pytania nie były trywialne moim zdaniem,
− rozumiem, że mogłaś nie rozumieć
5 gru 21:07
a7: a i faktycznie tam powinno być 384 w Roku Smoka 344+31+9 =384
5 gru 21:14
Karolina: Dobrze, dziękuję
5 gru 21:16