Prawdopodobieństwo
Maja: Rzucamy sześcioma kostkami do gry. Jaki jest prawdopodobieństwo, że wyrzuciliśmy co
najmniej dwie „szóstki”, jeśli wiemy, że wyrzuciliśmy co najmniej jedną „szóstkę”?
A − wyrzuciliśmy co najmniej dwie szóstki
B − wyrzuciliśmy co najmniej jedną szóstkę
|Ω|=6
6
P(B)=1−P(B')=1−U{5
6}{6
6)
Nie wiem jak zapisać P(A∩B)

Możliwe, że przez zdarzenie przeciwne P(A∩B)' jest prościej, ale
też nie wiem jak.
5 gru 21:32
wredulus_pospolitus:
P(AnB) = P(A) = 1 − P(A')
5 gru 21:32
Maja: Rzucamy sześcioma kostkami do gry. Jaki jest prawdopodobieństwo, że wyrzuciliśmy co
najmniej dwie „szóstki”, jeśli wiemy, że wyrzuciliśmy co najmniej jedną „szóstkę”?
A − wyrzuciliśmy co najmniej dwie szóstki
B − wyrzuciliśmy co najmniej jedną szóstkę
|Ω|=66
Nie wiem jak zapisać P(A∩B)emotka Możliwe, że przez zdarzenie przeciwne P(A∩B)' jest prościej,
ale
też nie wiem jak.
5 gru 21:32
Maja: Dlaczego P(A∩B)=P(A)?
5 gru 21:34
wredulus_pospolitus:
bo
A −−− wypadły co najmniej dwie 6
B −−− wypadła co najmniej jedna 6
zdarzenie A zawiera się w całości w zdarzeniu B (nie ma możliwości aby wypadły co najmniej
dwie 6, a jednocześnie nie zaszło że wypadła co najmniej jedna 6 −−− prawda


)
stąd AnB = A więc P(AnB) = P(A)
5 gru 21:38
Maja: Aaa, już rozumiem. Dziękuję
5 gru 22:26