Trygonometria
Cuber: Witam. Czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi to przejście? Nie rozumiem jak to wyszło, a nauczycielka
tak to zapisała:
| cosx(1+cosx) + sinx(1+cosx) | | (cos1+cosx)*(sinx+cosx) | |
| = |
| |
| cosx | | cosx | |
Skąd wzięło się tam cos1? Kompletnie tego nie rozumiem
Potem jest jeszcze:
| (cos0+cosx)*(cosx+cos(π/2 − x) | |
| |
| cosx | |
5 gru 22:27
ICSP: Powinno być
| (1 + cosx)(sinx + cosx) | |
| |
| cosx | |
i dalej z pomocą:
1 = cos(0)
oraz wzorów redukcyjnych:
sinx = cos(π/2 − x)
dostaniesz ostatnią linijkę.
5 gru 22:33
a7: jesli chodzi o pierwsze pytanie to wspólny czynnik (1+cosx) został wyłączony przed nawias
a(1+b)+c(1+b)=(1+b)(a+c)
5 gru 22:33
Cuber: Dziekuję bardzo
5 gru 22:54