Podobienstwo trójkatow
adpadoa: Sprawdź czy trójkąt o bokach 2; 4; 2√3 jest podobny do trójkąta prostokątnego o kącie 60 stopni
i najdłuższym boku równym 8√3/3, jeśli tak podaj skalę podobieństwa. Nie zapomnij uzasadnić
swojej odpowiedzi
5 gru 17:44
Sushi:
I w czym masz problem ?
5 gru 17:46
PW: No, na przykład czy badany trójkąt jest prostokątny (bo jeśli nie, to koniec rozwiązania).
5 gru 17:57
janek191:
I Δ jest prostokątny.
| | 2√3 | |
tg α = |
| = √3 ⇒ α = 60o |
| | 2 | |
Te trójkąty są podobne na mocy cechy kkk.
Dokończ
5 gru 19:47