matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 29.7.2012
Zadania
Odp.
5
Mat:
Wyznaczyć promień okręgu opisanego na czworokącie ABCD, w którym kąt przy wierzchołku A ma miarę α, kąty przy wierzchołkach B, D są proste oraz BC−a, AD=b. Sporządzić staranny rysunek.
7
Krzychu:
Kąt przy wierzchołku C trójkąta ABC jest prosty. Na przedłużeniu przeciwprostokątnej odmierzono za punktem B odcinek BD (B leży między A i D) o długości równej długości przyprostokątnej BC.
16
ania:
Wielomian nie wiem co robie żle za nic nie chce mi wyjść prawidłowy wynik
1
Karmik:
Mam pytanie czy gdy nić jest sztywna to jej siła naprężenia zawsze jest równa sile ciężkości ?
0
Karmik:
:::rysunek::: Dziewczynka o masie 40kg i sanki o masie 8,4 kg znajdują się na tafli zamarzniętego jeziora, po
15
TOmek - przyszły student matem:
9. Dany jest trójkat o obwodzie 7777777. Czy stad wynika, ze a) kazda z trzech wysokosci trójkata jest wieksza od 1 ;
N
20
bede grau w gre:
(2+5x)2=19x+(x−4)(x+5)
11
....:
Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej do prostej y=−2x+4 przechodzącej przez punkt P=(3;6)
0
Karmik:
Gdy jądro wychwytuje rozproszony neutron, musi go zatrzymać na drodze równej średnicy jądra. Siła, jaką działa ono wówczas na neutron, a która skleja ze sobą cząstki w jądrze, jest poza
11
aquavis:
Proszę o pomoc
!
1
xyz:
Ciało o masie 10 kg spada z wyskości 20m. Jaka będzie wartość energii kinetycznej tego ciała,gdy znajdzie się ono na wysokości 5 m nad powierzchnią ziemi? Opór powietrza pomijamy.
1
Artur:
Ogródek Warzywny ma kształt trapezu równoramiennego o podstawach długości 8 m i 12 m oraz kącie ostrym 45 stopni.Oblicz powierzchnię i obwód ogródka. Proszę o pomoc i wytłumaczenie ,bo nie
1
''':
Kiedy można podnieść równanie do kwadratu bez założeń, a kiedy są one potrzebne?
5
''':
oblicz długość odcinka łączącego środki ramion trapezu, którego podstaw mają długości 10 cm i 6 cm.
14
pomocy!!:
(3x−1) (4x+5)= (4x+5) (2x−1)
0
Karmik:
Na ciało o masie 3 kg działaja tylko dwie siły poziome Jedna z nich ma wartość 9N i jest skierowa na wschód, a druga ma wartość 8N i działa pod kątem stopni na północ od kierunku
4
___std_call___:
Mam dwie liczy zespolone w postaci punktów: (1, 3) oraz (0,2) chcę obliczyć iloraz tych liczb:
1
aquavis:
Proszę o szybką pomoc
!
1
Wiedzim:
2
19
*5
98
=10
19
*5
79
jak ta lewa strona została przekształcona w prawą?
107
Saizou :
to może" zadanie na śniadanie";>
13
Łukasz:
Czy jeżeli nierówność
√
4−x
2
>x+2 podniesiemy obustronnie do kwadratu, to kwadrat zniesie pierwiastek, czy powstanie wartość bezwzględna po lewej stronie?
3
Magdalena:
Obliczyć pochodną funkcji
4
Magdalena:
Policzyłam już chyba około 50 przykładów, a na tych się zacinam. Będę wdzięczna za pomoc
3
mala2:
Proszę o pomoc.