Srednie
''': oblicz długość odcinka łączącego środki ramion trapezu, którego podstaw mają długości 10 cm i 6
cm.
Dlaczego liczymy to ze średniej arytmetycznej?
29 lip 15:01
Mila: Możesz udowodnić, że odcinek łączący środki ramion trapezu jest równy
średniej arytmetycznej długości podstaw.
Skorzystaj z wzoru na pole trapezu.
29 lip 15:30
Mila:

Odcinek łączący środki ramion trapezu jest równy średniej arytmetycznej długości podstaw.
F, E środki ramion.
| | 1 | |
P{ABEF)+PFECD= |
| (a+b)*h |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| (a+e)* |
| h+ |
| (e+b)* |
| h= |
| (a+b)*h⇔ |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
(a+e)* |
| +(e+b)* |
| =(a+b) /*2⇔ |
| | 2 | | 2 | |
a+e+e+b=2a+2b
2e=a+b
29 lip 15:49
''': Wtedy mi wychodzi a+b2=Ph ... co ja źle robię?
29 lip 15:50
''': Aaa, już rozumiem, dziękuję bardzo!
29 lip 15:53
Mila:
29 lip 16:06