zadanie z wartością bezwględną, własności wartości bezwzględnej
Łukasz: Czy jeżeli nierówność √4−x2>x+2 podniesiemy obustronnie do kwadratu, to kwadrat zniesie
pierwiastek, czy powstanie wartość bezwzględna po lewej stronie?
Wynika to z tej własności, że:
(√a)2 = a
√a2 = |a| ?
29 lip 10:28
Łukasz: Wiem, że to wydaje się oczywiste, ale mam wrażenie, że różni nauczyciele mi trochę w głowie
pomieszali i teraz już nie jestem tego taki pewien.
29 lip 10:32
Basia:
przede wszystkim nie można tej nierówności podnieść obustronnie do kwadratu
bez odpowiednich zastrzeżeń. Jakich ?
29 lip 10:48
Łukasz: Chodzi o dziedzinę? To znaczy:
4−x2≥0
czyli:
x≤2 ⋁ x≥−2
29 lip 11:07
Jack:
chodzi o prawą stronę nierówności (lewa jest nieujemna)
29 lip 11:31
Łukasz: W takim razie trzeba założyć, że prawa strona też jest nieujemna, tak? Czyli x≥−2?
29 lip 11:40
Jack:
yeap
29 lip 11:42
Łukasz: W takim razie dziedziną funkcji jest x≥−2. A tak na marginesie, to gdybym chciał podnieść to
równanie do sześcianu (tu to pewnie nie ma sensu), to nie ma specjalnych założeń, prawda?
W takim razie ponawiam swoje pierwsze pytanie
29 lip 11:46
pigor: ... ale dziedzinę − też ważna − masz złą
29 lip 11:47
Łukasz: 1) Spod pierwiastka dziedzina jest taka:
x≤2 ⋁ x≥−2
2) A z tego, że prawa strona musi być, jak lewa, nieujemna, mam to:
x≥−2
3) Czyli wszystko razem daje mi to:
x≤2 ⋁ x≥−2
No chyba, że w 1) ma być x≤2 ⋀ x≥−2, to wtedy Df∊R
29 lip 11:55
Jack:
generalnie ogarnij spójniki logiczne... i rozwiąż tę nierówność! Powinieneś dostać odp.
x∊<−2,1>
Owszem, w 1) ma być koniunkcja ale wtedy tym bardziej Df∉R !
29 lip 12:09
pigor: ...

ciężko ci idzie, no to patrz :
p{4−x2 > x+2 − dana nierówność , to jej
dziedzina D= {x∊R: 4−x
2 ≥0 ⇔ x
2≤ 4 ⇔ |x|≤ 4} , czyli
D=<−2;2> , a ponieważ prawa
strona x+2 ≥0 ⇔
⇔ x ≥−2 , więc w całej dziedzinie obie strony danej nierówności są nieujemne , no to wtedy
p{4−x2 > x+2 ⇔ 4−x
2 > (x+2)
2 ⇔ 2x
2+2x< 0 ⇔ x(x+2)< 0 ⇔
−2< x<0 ⇔
x∊(−2;0) ⊂ D ⇒ zbiór
x∊(−2;0) − szukany
zbiór rozwiązań danej nierówności .
29 lip 12:35
Łukasz: Ok, już rozumiem. Jak widać moja matematyka leży na łopatkach. I rozkłada się.
29 lip 12:43
Jack:
Rozkłada to się twór zwany UE... Głowa do góry!
29 lip 15:16