| (1,3) | 1 | 1 | 3 | 1 | |||||
= (1,3) * | = (1,3) * (0, | ) = (0 − | , | ) = | |||||
| (0,2) | (0,2) | 2 | 2 | 2 |
| 3 | 1 | |||
(− | , | ). Sprawdzam jednak wynik na tym kalkulatorze: | ||
| 2 | 2 |
| 3 | 1 | |||
i wskazuje, że mój pkt. winien mieć współrzędne ( | , − | ) czyli na odwrót znaki ale | ||
| 2 | 2 |
.
| 1 | x | y | ||||
Wzór jest | = ( | ; − | ) to mi wyjaśnia dlaczego ma być (x, | |||
| z | x2+y2 | x2+y2 |
| 1 | 3 | 3 | ||||
− | ) ale nadal nie rozumiem dlaczego x = | a mi wychodzi − | ||||
| 2 | 2 | 2 |
, pomyliłem znaki.
| 2+3i | (2+3i)(3+i) | 3+11i | 3+11i | ||||
= | = | = | . | ||||
| 3−i | (3−i)(3+i) | 9−i2 | 10 |
| 1+3i | −2i | −2i+3*(−2)*i2 | |||
* | = | = | |||
| 0+2i | −2i | −4*i2 |
| −2i+6 | 3−i | 3 | 1 | |||||
= | = | = | − | i | ||||
| 4 | 2 | 2 | 2 |