Rozwiąż równanie
bede grau w gre: (2+5x)2=19x+(x−4)(x+5)
29 lip 16:41
Trivial:
Z czym masz problem?
1. Wymnóż.
2. Przerzuć wszystko na jedną stronę i zredukuj.
3. Policz deltę i pierwiastki.
29 lip 16:53
bede grau w gre: czyli tak ?
4+15x+25x=19x+x2−5x−4x−15x
29 lip 17:04
bede grau w gre: 4+15x+25x−19x−x2+5x+4x+15x
jakoś nie idzie później zredukować
29 lip 17:05
Aga1.: Po lewej stronie miało być tak|?
(2+5x)2=4+20x+25x2
Po prawej
19x+(x−4)(x+5)=19x+x2+5x−4x−20.
29 lip 17:09
konrad: źle...
gdzie zgubiłeś znak = ?
poza tym jest źle wymnożone..
29 lip 17:09
bede grau w gre: i dalej jak ?
29 lip 17:15
konrad:
4+20x+25x2=19x+x2+5x−4x−20
uporządkuj to do postaci trójmianu kwadratowego
29 lip 17:18
bede grau w gre: nie wiem jak. pokaż mi
29 lip 17:20
bede grau w gre: nie wychodzi mi
29 lip 17:29
konrad:
jak Ty nie potrafisz wyrazów uporządkować to ja nie mam słów...
24x2+24=0
29 lip 17:34
bede grau w gre: mógłbyś rozpisać bo nie wiem co z czego wyszło ?
29 lip 17:38
konrad: przenosisz wszytko na lewą stronę , dodajesz do siebie czy tam odejmujesz to co się da no i
masz, przy czym przy przenoszeniu pamiętaj o zmianie znaków
29 lip 17:40
bede grau w gre: czyli tak ?
4+20x+25x2−19x−x2−5x+4x+20
29 lip 17:51
bede grau w gre: 20x−19x−5x+4x=0
29 lip 17:52
bede grau w gre: 25x2−x2=24x2
29 lip 17:53
bede grau w gre: 20+4=24
29 lip 17:53
bede grau w gre: 24x2+24=0
29 lip 17:54
bede grau w gre: i co dalej ?
29 lip 17:54
konrad: tak:
24x2=−24
x2=−1 ⇒ brak rozwiązania
lub
24(x2+1)=0
x2+1=0
x2=−1 ⇒ brak rozwiązania
29 lip 17:58
picia:
o co tu chodzi...
z moich pobieznych wyliczen wynika ze nie ma rozwiazan w zbiorze liczb rzeczywistych.
wychodzi x2= −1
29 lip 18:01