Dziewczynka o masie 40kg i sanki o masie 8,4 kg znajdują się na tafli zamarzniętego jeziora, po
której mogą się poruszać bez tarcia. dziewczynka trzyma przywiązaną do sanek linkę o długości
15m, która ma znikomo mała masę. W pewnej chwili dziewczynka zaczyna ciągnąc linkę siłą 5,2 N.
c) w jakiej odległości od swego początkowego położenia dziewczynka zetknie się z sankami?
nie mam pojęcia co źle robię wyniki się nie zgadzają powinno wyjść 2,6m
x− miejsce spotkania sanek i dziewczynki
d− początkowe położenie dizewczynki
s− początkowe położenie sanek
ad − przyspieszenie dziewczynki
as − przyspieszenie sanek
| 1 | ||
x = d + | *ad*t2 | |
| 2 |
| 1 | ||
x = s + | *as*t2 | |
| 2 |
| −15 m* 8,4 kg | 126 m | |||
xs = | = − | = −2,6 m | ||
| 48,4 kg | 48,4 |