planimetria
Krzychu: Kąt przy wierzchołku C trójkąta ABC jest prosty. Na przedłużeniu przeciwprostokątnej odmierzono
za punktem B odcinek BD (B leży między A i D) o długości równej długości przyprostokątnej BC.
| | 35 | |
Wyznacz długość odcinka CD, jeśli wiadomo, że |BC| = |
| , |AC| = 40. |
| | 3 | |
Jak to zrobić z Talesa, bo mi wychodzi źle.
29 lip 20:45
29 lip 21:19
Eta:
Pasuje?
29 lip 21:29
Mat: Ale nie musisz robić tego zadania z Talesa. Wystarczy obliczyć przeciwprostokątną, potem
długość odcinka AD, następnie cosinus z trójkąta ABC i na koniec zastosować twierdzenie
cosinusów dla trójkąta ACD.
29 lip 21:29
Mat: aa odpowiedź taka, jaka podała Eta
29 lip 21:29
Eta:

1/sposób
Wyznacz z tw. Pitagorasa |AB|
z Talesa "y" i "z"
i z Pitagorasa x
2= y
2+z
2
teraz działaj ......... powodzenia

2 sposób ( w/g wskazówki
Mat
29 lip 21:37
Krzychu:

| | |AB| | | |BC| | |
krok pierwszy: |
| = |
| |
| | |AD| | | |DE| | |
| | 224 | |
z tego wyjdzie mi |DE|= |
| ok? |
| | 15 | |
krok drugi:
no i z tego |CE|=112
potem CD licze z tw. pitagorasa, wychodzi błędnie.
29 lip 21:39
Eta:
| | 125 | | 160 | |
1/ |AB|= |
| i |AD|= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 72*82 | | 72*322 | |
4/ x2= z2+y2= |
| + |
| |
| | 25 | | 9*25 | |
| | 9*72*82+72*42*82 | |
x2= |
| |
| | 9*27 | |
29 lip 22:15
Krzychu: a moje proporcje są zle?
30 lip 12:48
Mila: Proporcje dobre, obliczenia błędne. Jaką długość ma AB?
III sposób
| | 125 | |
WΔABC ( Rysunek Krzycha):AB=c= |
| |
| | 3 | |
| | 35 | | 35 | | 35 | | 35 | | 7 | |
x2=( |
| )2+( |
| )2+2* |
| * |
| * |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 25 | |
30 lip 13:39
Krzychu: ok, to ja jeszcze za chwile raz to przeanalizuje. Dzięki, jak będe miał pytania to się odezwę.
30 lip 13:47
Mila:
30 lip 14:02
Krzychu: | | 98 | |
W moim rysunku |DE|= |
| ? |
| | 3 | |
30 lip 17:04
Mila: Miałeś obliczyć CD.
DE mam sprawdzić?
30 lip 17:53
Krzychu: Tak, sprawdź. Bo ja chce z tw. Pitagorasa.
30 lip 17:59
Mila: Twoje obliczenia
druga proporcja:
DE było dobrze, teraz dokończ swoje obliczenia.
30 lip 18:20
Mila: Zobacz też zadanie dla Saizou, to zadanie z matury.
30 lip 18:34
Krzychu: Może źle, ale nie zaszkodzi napisać:
125|CE|=35*40
Może źle napisałaś oznaczenia, bo CD szukane w rzeczywistości jest tak jak napisałaś.
30 lip 21:59
Mila: | | 1400 | |
(Twoje rachunki) CE= |
| =11,2 bo 11,2*125=1400 |
| | 125 | |
Czy nie widziałeś przecinka na kalkulatorze?
30 lip 22:34
Krzychu: nie zauważyłem bo mam zepsuty kalkulator, ale wraz mi źle wychodzi. DE było jednak moje źle
tak?
31 lip 00:12
Mila: Za pierwszym razem DE miałeś dobrze.(o godzinie 21:39)
Dobranoc.
31 lip 01:02
Krzychu: dzeki, jutro to oblicze
31 lip 01:07