Oblicz deltę i narysuj wykres funkci!! Pilne!!!!
aquavis: Proszę o pomoc

!
f(x) =
√−x2−6x−5
29 lip 15:33
xyz: −x
2−6x−5>0 i obliczasz
29 lip 15:59
29 lip 16:10
picia:
xyz dlaczego >0 a nie ≥ 0 ?
29 lip 16:23
aquavis: może mi ktoś obliczyć deltę i miejsca zerowe?
29 lip 16:33
Sławek:
Δ=16
x1= −5
x2= −1
29 lip 16:39
29 lip 16:42
aquavis: Tobie miejsca zerowe wyszły na plusie a mi na minusie, dziwne. Możesz x1 i x2 rozpisać?
29 lip 16:48
Sławek:
Δ=b
2−4ac
Δ=(−6)
2 − 4*(−1)*(−5)=36−20=16
| | −(−6)−4 | | 2 | |
x1= |
| = |
| = −1 |
| | 2*(−1) | | −2 | |
| | −(−6)+4 | | 10 | |
x1= |
| = |
| = −5 |
| | 2*(−1) | | −2 | |
BTH: Te małe kreseczki przed cyframi 5 i 1 to są właśnie minusy
29 lip 16:57
Aga1.: −x
2−6x−5≥0
D
f=<−5,−1>
29 lip 16:58
aquavis: jeśli można prosił bym jeszcze o:
Dla którego z argumentów −32 czy √3−3 funkcja f przyjmuję większą wartość
29 lip 17:22
Sławek:
f(−32) = √−(−32)2−6*(−32)−5 ≈ 1,33
f(√3−3) = √−(√3−3)2−6*(√3−3)−5 =1
29 lip 18:47