rozwiąż równanie. wiem że to proste ale nie wiem jak zacząć
pomocy!!: (3x−1) (4x+5)= (4x+5) (2x−1)
29 lip 14:57
mala2:
3x*4x + 3x*5 − 1*4x − 1*5 = 4x*2x − 4x*1 + 5*2x − 5*1
29 lip 15:02
''': 12x2+15x−4x−5=8x2−4x+10x−5
4x2+11x−5=6x−5
4x2+5x=0
4x2+5x+0=0
Δ=b2−4ac= 25
Δ>0
x1=(−5−5)/8=−10/8=−5/4
x2=0/8=0
29 lip 15:08
pomocy!!: wyszło
12x2+15x−5=8x2−4x+10x−5
dobrze ?
29 lip 15:08
mala2:
12x
2+15x−4x−5=8x
2−4x+10x−5
12x
2+11x−5 = 8x
2+6x−5
12x
2−8x
2 + 11x−6x = − 5+5
4x
2 + 5x = 0
x(4x+5)= 0
x = 0 lub 4x = −5
29 lip 15:11
Mila: (3x−1) (4x+5)= (4x+5) (2x−1)⇔
(3x−1) (4x+5)− (4x+5) (2x−1)=0
(4x+5)*(3x−1−(2x−1))=0
4x+5=0 lub 3x−1−2x+1=0
29 lip 15:11
mala2:
x=0 lub 4x−5=0
x=0 lub x = − 5/4 = − 1,25
29 lip 15:14
pomocy!!: nie wychodzi mi ten 11x co wam wyszedł
29 lip 15:15
mala2:
Przepraszam. Gapa ze mnie. Jak mogłam nie zauważyć,że 4x+5 powtarza się.
29 lip 15:16
''': Bo nie wymnożyłeś/łaś wszystkiego po lewej stronie
29 lip 15:18
pomocy!!: czyli jak to ma być zrobione po kolei ?
29 lip 15:18
Mila: mala2− Twój sposób też poprawny.
29 lip 15:18
mala2: 15x−4x=11x
29 lip 15:19
Mila: pompcy masz zrobione dwoma sposobami.
Ja przeniosłam wszystko na jedną stronę i i wyłączyłam wspólny czynnik,(15:11)
a Mala2 wymnożyła po obu stronach, uporządkowała i rozwiązała równanie kwadratowe(15:11).
29 lip 15:22
mala2:
Mila, to działanie prosi się o rozwiązanie Twoim sposobem.
29 lip 15:39