Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej do prostej y=-2x+4
....: Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej do prostej y=−2x+4 przechodzącej przez punkt
P=(3;6)
29 lip 15:51
picia:
rownolegle a1=a2 (ten sam wspolczynnik kierunkowy)
prostopadle a1*a2= −1 ( odwrotny i przeciwny znak)
podstawiasz punkt i obliczasz b.
29 lip 16:26
.....: nie za bardzo rozumiem
29 lip 16:35
Aga1.: Równoległa
y=−2x+b
Wylicz b.
6=−2*3+b
Prostopadła
Oblicz b
29 lip 16:47
.....: czyli równoległa: b=12 ?
29 lip 16:51
Aga1.: Tak,
y=−2x+12.
29 lip 16:53
.....: a równoległa
6=0,5*3+b
6=0,5+3b
3b=0,5−6
3b=−6,5/:3
b=−2,1(6)
tak ?
29 lip 17:00
Aga1.: Nie.
prostopadła
6=0,5*3+b
b+1,5=6
b=6−1,5
b=
dokończ
29 lip 17:11
.....: b=4,5
29 lip 17:18
.....: czyli
y=1,5+4,5
29 lip 17:19
.....: dobrze ?
29 lip 17:20
picia:
nie
prostopadła y= 0,5x +4,5
29 lip 17:31