Fizyka Karmika
Karmik: Mam pytanie czy gdy nić jest sztywna to jej siła naprężenia zawsze jest równa sile ciężkości ?
29 lip 20:13
Eta:
30 lip 00:48
Trivial:
30 lip 10:31
AC:
To zależy od treści zadania, w ogólności nie.
30 lip 10:33
Karmik: Tutaj będę pisać wszystkie wątpliwości i zadnia związane z fizyką

Mam zadanie:
Motocyklista o masie 60kg jedzie swym pojazdem pod górę po równi pochyłej nachylonej do poziomu
pod kątem 10stopni, z przyspieszeniem 3m/s
2.
a) Jaka jest wartość siły wypadkowej działającej na motocyklistę
W odpowiedziach jest że 180N, ale przecież działa na niego jeszcze wypadkowa siła ciężkości na
osi x, czy nie

?
30 lip 16:55
AC:
Fw = m * a = 60 kg * 3m/s2 = 180 N i basta nic wiecej Fw − to jest wypadkowa siła
30 lip 20:48
Karmik: Czyli jeżeli motocyklista by stał w miejscu bez motoru na tej równi to na niego by nie działała
żadna siła ?
30 lip 21:45
b.: wypadkowa siła ciężkości na osi x działa, ale jest już uwzględniona w danych. Np. powiedzmy, że
to przyspieszenie motocyklista uzyskuje cisnąc gaz na maksa, gdyby działała na niego mniejsza
siła ciężkości, to by przyspieszał jeszcze szybciej...
po prostu te 3 m/s2 biorą się już z wypadkowej siły działającej na motocyklistę (ciężkości i
pochodzącej od silnika)
30 lip 21:58
b.: > Czyli jeżeli motocyklista by stał w miejscu bez motoru na tej równi to na niego by nie
działała żadna siła
siły by działały (np. tarcia i ciężkości), ale wypadkowa siła byłaby zero (skoro się nie
porusza, to znaczy, że wypadkowa siła jest zero)
30 lip 21:59
Karmik: Wybraź sobie, że jedziesz na diabelskim młynie z prędkością o stałej wartości. Jaki jest
kiernunek twojego przyspieszenia a i siły normalnej N działającej na ciebie(ze strony
siedzenia, które cały czas pozostaje poziome), gdy znajdujesz się:
a) w najwyższym punkcie
b) w najniższym punkcie toru.
w opdowiedziach jest dla a) a− skierowane ku górze, N− w dół, dla b) oba ku górze.
Dla b) rozumie ale dla a) nie nie bardzo.
Wy potraficie to sobie wyobrazić

?
3 sie 16:17