wielomian
ania: Wielomian
nie wiem co robie żle za nic nie chce mi wyjść prawidłowy wynik
x= 1,2 y= 1u{1/2}
29 lip 20:18
ania: ok tu jest zadanie

x= 1,2 y= 1
12
| (x − 4y)(x− 2y) − (x−2y)2 | |
| |
| (2x − y)(2x + y) − (2x + y)2 | |
29 lip 20:37
nikt: pokaż jak liczysz
29 lip 21:11
ania: | (1,2 −4*1,5)(1,2 − 2*1,5) − (1,2 −2*1,5)2 | |
| = |
| (2*1,2 − 1,5)(2*1,2 + 1,5) − (2*1,2 − 1,5) | |
| | −4,8*1,8 − (−1,8)2 | | 8,64 − 3,24 | |
|
| = |
| = −16,2 |
| | 0.9*3,9 − 0,92 | | 3,51 + 0,81 | |
29 lip 21:18
ania: zjadłam jeden minus przy 8,64
29 lip 21:20
nikt: mianownik : 0,9*3,9 − (0,9)
2 = 3,51 − 0,81 = 2,7 minus był przecież poza nawiasem
29 lip 21:22
picia: mozna najpierw poredukowac

np (2x − y)(2x + y)= 4x
2− y
2 itd.
29 lip 21:22
nikt: akurat chyba tutaj łatwiej będzie po prostu wstawić
29 lip 21:23
picia:
jak kto woli

duzo chyba by sie zredukowalo i nie byloby tyle liczenia
29 lip 21:25
ania: powinno wyjść 1774
29 lip 21:28
nikt: Najłatwiej wyciąganiem przed nawias
| (x−4y)(x−2y) − (x−2y)2 | |
| = |
| (2x−y)(2x+y) − (2x+y)2 | |
| | (x−2y)(x−4y − x + 2y) | | (x−2y)(−2y) | | x−2y | |
|
| = |
| = |
| |
| | (2x+y)(2x−y − 2x − y) | | (2x+y)(−2y) | | 2x+y | |
| | 1,2 − 3 | | −1,8 | |
= |
| = |
| = −2 |
| | 2,4 + 1,5 | | 3,6 | |
29 lip 21:29
ania: sorki powinno wyjść −
613
29 lip 21:31
ania: ale wychodzi −2
29 lip 21:31
nikt: wychodzi −2
w drugiej linijce do kwadratu jest podnoszone (2x − y) czy (2x + y)
w zdaniu podałaś inaczej a liczysz inaczej.
29 lip 21:33
29 lip 21:33
ania: jest (2x + y)
29 lip 21:36
nikt: 2,4 + 1,8 = ... 3,6

ciekawie dodaje xD
wracamy do mnie :
| 1,2 − 3 | | −1,8 | | 18 | | 10 | | 6 | |
| = |
| = − |
| * |
| = − |
| |
| 2,4 + 1,5 | | 3,9 | | 10 | | 39 | | 13 | |
u ciebie jest bład w mianowniku. Zamiast 2x + y podstawiłaś 2x−y
29 lip 21:38